Obama: Sve članice NATO-a su ravnopravne

Radiosarajevo.ba
Obama: Sve članice NATO-a su ravnopravne

Obama se susreo s liderima jugoistočne i istočne Evrope
 

U NATO-u nema starih i novih članica, više ili manje vrijednih, svi smo mi NATO, svi imamo jednaka prava, poručio je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama na večeri s 11 šefova savezničkih država ili vlada savezničkih zemalja iz srednje i istočne Evrope u Pragu, prenijela je novinarima hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

SAD računa na dalju saradnju

Na večeri se najviše razgovaralo o pitanjima svjetske i evropske sigurnosti, a Obama je goste izvijestio o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja kao jamstva općem miru, koji je potpisao s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, rekla je premijerka u izjavi hrvatskim novinarima u hrvatskoj ambasadi u Pragu.

Svaki od 11 Obaminih gostiju dobio je vrijeme da iznese svoja stajališta, a Hrvatska je na večeri nastupila kao ponosna i dostojna članica NATO-a, koja ispunjava svoje obaveze koje proizlaze iz članstva, uključujući i misiju u Afganistanu, rekla je premijerka. Obama je odgovorio da od svih prisutnih računa na daljnju saradnju i podršku, prenosi Hina.

Kosor: Podrška Bosni i Hercegovini


Premijerka Kosor je na sastanku izrazila podršku BiH i hrvatskoj želji da ona bude stabilna zemlja triju ravnopravnih naroda i da što prije dobije NATO perspektivu, odnosno ispuni reforme za dobivanje Akcionog plana za članstvo (MAP) te je istaknula potpisivanje arbitražnog sporazuma o rješavanju pitanja granice sa Slovenijom kao primjer kako se među susjedima rješavaju otvorena pitanja.

Mnogi sugovornici na večeri su rekli da Hrvatsku što prije žele vidjeti u EU, prenijela je premijerka.

Američki je predsjednik na večeru u rezidenciju američkog ambasadora pozvao šefove država ili vlada Hrvatske, Češke, Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak