Obama najavio posjetu Moskvi

Radiosarajevo.ba
Obama najavio posjetu Moskvi

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da je prihvatio poziv ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da posjeti Moskvu i da će to učiniti u julu.

Obama i Medvedev sastali su se u srijedu u Londonu na marginama konferencije posvećene globalnoj ekonomiji. To je prvi put da su dvojica lidera međusobno razgovarala.

Predsjednici su se dogovorili da započnu razgovore o novom, obavezujućem, sporazumu o limitiranju njihovih nuklearnih arsenala.

Sjedinjene Države i Rusija nadaju se da će postići novi sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja prije isteka postojećeg u decembru.

"Obama je izjavio da su Sjedinjene Države i Rusija ostvarile "veliki napredak"," javio je AP.

Medvedev je izjavio da će razgovori postaviti temelje za napredak u drugim spornim pitanjima sa SAD-om.

Portparol Bijele kuće Robert Gibbs izjavio novinarima u Londonu da dvije zemlje nisu postigle dogovor o novim limitima naoružanja. Trenutni sporazum limitira dvije najveće nuklearne sile svijeta između 1.700 i 2.200 nuklearnih glava.

BLISKOST SAD I VELIKE BRITANIJE


Obama je izjavio raniju u srijedu da postoje "prave razlike" između Sjedinjenih Država i Rusije, naglasivši pritom da je borba protiv nuklearnog širenja oružja "dobar način da se pokrene saradnja".

Američki predsjednik je primijetio da je posljednjih godina došlo do "odstupanja u odnosima između SAD-a i Rusije", rekao je on na konferenciji održanoj zajedno s britanskim premijerom Gordonom Brownom u Londonu uoči samita G-20, javio je AFP.

"Dobar način za početak jeste upravo borba protiv širenja nuklearnog oružja," naglasio je on, navodeći također terorističku prijetnju ili ekonomiju kao "tačke od zajedničkog interesa za obije zemlje".

Dok se priprema za susret s britanskom kraljicom Elizabeth II, američki predsjednik Barack Obama pozdravio je ono što je nazvao "izuzetnom bliskošću i povezanošću" između naroda Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Upitan šta najviše voli u Velikoj Britaniji, Obama je izdvojio britanski narod.

Dodao je da Amerikanac koji posjećuje Englesku "ima osjećaj bliskosti kao i različitosti" što je čini "posebnim mjestom", javio je AP.

On je također pomenuo kraljicu i izjavio je da se "jako raduje susretu s njom".

Izjavio je da je njegova supruga Michelle posvetila veliku pažnju tom sastanku.

Obama je kazao da cijeni "vrijednosti iza kojih stoji kraljica", među kojima su "uljudnost i dostojanstvo".

fena/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak