Obama jača pritisak na Izrael

Radiosarajevo.ba
Obama jača pritisak na Izrael

Predsjednik SAD Barack Obama pojačao je pritisak na Izrael da obustavi gradnju u doseljeničkim naseljima na Zapadnoj obali i izrazio podršku palestinskoj državnosti na sastanku sa predsjednikom Mahmudom Abasom u Vašingtonu.

Obama je razgovarao sa palestinskim liderom deset dana nakon što je ugostio izraelskog premijera Benjamnima Netanjahua, koji se ne slaže sa Obaminom mirovnom strategijom.

Američki predsjednik jasno je stavio do znanja da će od Netanjahua i dalje zahtijevati da uvede potpunu obustavu gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji i prihvati ideju o osnivanju palestinske države.

"Ne možemo da nastavimo ovo lutanje. Moramo da vratimo ovu stvar na pravi put", rekao je Obama novinarima u Abasovom društvu.

Palestinski predsjednik je umjereni političar koji ima podršku zapada, ali trenutno kontroliše samo Zapadnu obalu, dok u Pojasu Gaze vladaju islamisti iz Hamasa.

Obama je naglasio da je Izrael obavezan bliskoistočnom mirovnim mapom puta iz 2003. godine da "obustavi gradnju naselja i osigura održivost palestinske države".

On je dodao da Palestinci moraju da ostvare veći napredak u jačanju svojih snaga bezbjednosti i ublaže antiizralska osjećanja.

Obama je rekao da će o idejama za izraelsko-palestinski mir govoriti 4. juna, u dugoočekivanom govoru u Egiptu, kada će se obratiti čitavom muslimanskom svijetu.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak