Obama će pozvati na globalno razoružavanje

Radiosarajevo.ba
Obama će pozvati na globalno razoružavanje

Na Palachovom trgu na obali Vltave, sa efektnim kulisama praškog zamka Hradčany u pozadini, Obama bi 5. aprila poslijepodne u svom govoru o razoružanju trebalo da stavi naglasak na Iran i njegov nuklearni program, kao i na novi sporazum o razoružanju sa Rusijom.

Češka i Poljska očekuju od novog američkog predsjednika da upravo u Pragu prekine neizvjesnost i konačno da jasniji signal kakva će biti sudbina kontroverznog projekta američkog antiraketnog štita u Središnjoj Evropi - raketa presretača u Poljskoj i radara u Češkoj.

Analitičari i komentatori vjeruju da će Obama u Pragu nagovijestiti da štit u Centralnoj Evropi mora da se povuče pred potrebom sporazuma o razoružanju sa Rusijom.

Šef češke diplomatije u ostavci Karel Schwarzenberg, veliki zagovornik američkog radara u Češkoj, po prvi put je na pitanje šta će biti sa radarom sada odgovorio jednostavno „ne znam”.

U intervjuu nedjeljniku Respekt ipak je dodao da bi bilo „zgodno da se radar nađe pri ruci”.

„Sada Amerikanci pregovaraju sa Iranom, ali svi znamo da nije prijetnja samo Iran. Ne znamo šta će biti u Pakistanu, ne znamo šta može da se desi u Kini. Antiraketni štit može još da nam jednom dobro dođe. A kada je u pitanju podrška u Češkoj, tu ne znam procijeniti da li će radar proći”, kazao je Schwarzenberg češkom nedjeljniku.

Iako su češki zvaničnici bombastično posjetu najavili kao dvodnevnu, Barack Obama će u češkoj prijestolnici provesti 24 sata, od subote popodne do nedjelje, kada odlazi na posljednju stanicu svoje prekookeanske turneje - u Tursku.

Kontakti sa glavnim domaćinima, češkim predsjednikom Václavom Klausom i premijerom u ostavci Mirekom Topolanekom, koji je dok se ne izabere nova vlada još uvijek na čelu češkog predsjedništva EU, bit će svedeni na minimum.

Prvi češki zvaničnik koga će prije Klausa i Topolaneka sresti Obama, koga obojica poslednjih nedelja optužuju da vodi SAD u pakao svojim paketima velike državne pomoći i većim miješanjem države u tržišnu privredu, bit će bivši češki predsjednik Václav Havel.

Obama će u Pragu prisustvovati samitu EU-SAD, na kome će se u praškom Kongresnom centru okupiti šefovi država i vlada dvadesetsedmorke.

Za bezbjednost u Pragu tokom samita biće zaduženo 4.000 policajaca.

BETA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak