Nova ruta: Jedan od najbogatijih gradova svijeta postao je nova prijestolnica droge u Europi

0
Radiosarajevo.ba
Nova ruta: Jedan od najbogatijih gradova svijeta postao je nova prijestolnica droge u Europi

Gradonačelnica Osla Anne Lindboe upozorila je da krijumčari droge sve više ciljaju norvešku prijestolnicu kao vrata u Europu dok vlasti pooštravaju kontrole u glavnim lukama poput Antwerpena.

Lindboe je rekla da je droga u vrijednosti više od 600 miliona eura prokrijumčarena kroz najveću norvešku luku, koja svake sedmice prima između 50 i 70 brodova te 243.000 kontejnera.

"Čini se da luka Oslo postaje omiljena luka u Europi za okorjele bande", rekla je Lindboe za televizijsku kuću NRK, piše Guardian. Smatra kako je luka 'preslabo čuvana'.

Potpuna promjena retorike: Zelenski smatra da Rusija treba sudjelovati na mirovnom samitu

Ranije ovog mjeseca, carinici u Antwerpenu, europskoj prijestolnici krijumčarenja droge, rekli su da su zapljene kokaina u belgijskoj luci prepolovljene jer su kriminalne skupine promijenile rute kako bi izbjegle otkrivanje nakon pojačanog policijskog nadzora.

U Oslu, međutim, postoji zabrinutost da sigurnost nije dovoljno jaka. Norveška carinska unija kaže da ima samo jedan mobilni skener u Oslu, koji se dijeli s dvije druge luke. Kada ga nema, carinici moraju provjeravati kontejnere ručnim skenerima, za koje kažu da nisu toliko učinkoviti.

Pozivajući na akciju, čelnica sindikata Karin Tanderø Schaug rekla je da je situacija u pogledu kokaina i organiziranog kriminala "kritična" i da je bitno "pojačati carinu u Norveškoj".

Uhvaćeni ronioci: U narko-luci na Jadranu zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

"Ova borba je jako važna. Ne možemo si dopustiti podcjenjivanje važnosti kontrole na granicama", dodala je.

Među mladima, Norveška ima treću najveća konzumacija kokaina u Europi. Prošle je godine norveška carinska služba izvršila 1.847 zapljena droge, što je više nego u prethodnih 10 godina zajedno, uključujući i rekordne količine kokaina.

"Količina kokaina u Oslu je 'alarmantna i raste'", rekla je Tanderø Schaug, pozivajući norvešku vladu da djeluje.

"Kad u Antwerpenu ima više kontrole i policije, kriminalci će promijeniti rute. A Norveška lako može postati i tranzitna zemlja. Isto vrijedi i za Švedsku", zaključuje Schaug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak