Nova pravila na aerodromima za ručni prtljag: Spremaju se izmjene, ovo ne smijete unijeti u avion

2
Radiosarajevo.ba
Nova pravila na aerodromima za ručni prtljag: Spremaju se izmjene, ovo ne smijete unijeti u avion

Od 1. septembra na aerodromima članica Europske unije na snazi su nova pravila o ručnom prtljagu. Ona se tiču ograničenja količine tečnosti u bočicama na 100 ml koje bi trebalo da budu spakovane u providne kesice.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) otkrio je da ovo možda neće biti jedina izmena ove jeseni.

Trenutno, maksimalna težina ručnog prtljaga iznosi 10 kilograma, a maksimalne dimenzije 55x40x20, sa sve ručkama i točkićima.

Donald Trump osuo paljbu: 'Biden i Harris su krivi za atentat. Meci lete i samo će biti gore'

"Putnik uz sebe može da ima i lični predmet, torbicu ili kofer, i njihova dimenzija mora biti manja od 40x30x15", dodaje Seničić, prenose mediji.

S obzirom na to da standard još uvijek ne postoji, ovo znači da low-cost kompanije mogu da uspostave svoje dimenzije, tačnije i manje od maksimalno dozvoljenih.

"Savjetujem svim putnicima, da upravo iz ovog razloga, dobro provjere, ukoliko putuju low-cost kompanijom, kakvi su uslovi što se tiče ručnog prtljaga, jer dozvoljena kilaža, kao i dimenzije mogu biti manje od propisanih", pojašnjava Seničić.

Što se tiče regularnih avio-kompanija kod većine su propisane dimenzije i kilaža ručnog prtljaga iste a, kako Seničić podvlači, low-cost kompanije se tu najviše razlikuju.

U slučaju da ručni prtljag prekorači dozvoljene dimenzije i/ili težinu i/ili ponesete sa sobom više komada nego što je propisano, bit će prihvaćen samo kao predati prtljag u skladu sa pravilnikom i cjenovnikom.

Lijepa vijest: Novi rekord Aerodroma Sarajevo

Zbog ograničenog prostora u putničkoj kabini, vaš ručni prtljag može biti prebačen u odjeljak za prtljag. Poslije sletanja, posada će vaš prtljag smjestiti pored stepenica za iskrcavanje, odakle ga nakon slijetanja možete preuzeti.

Iz svog ručnog prtljaga neophodno je da uklonite opasne materije koje nisu dozvoljene u odjeljku za predati prtljag kao što su:

- rezervne litijum-metalne ili litijum-jonske baterije
- šibice i upaljači
- barometri ili termometri sa živom
- predmeti koji proizvode toplotu - uređaji koji rade na baterije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak