Nova opasnost: Zastrašujući virus koji svijet pokušava iskorijeniti mogao bi se opet proširiti

0
Anadolija
Nova opasnost: Zastrašujući virus koji svijet pokušava iskorijeniti mogao bi se opet proširiti

Akademik s Univerziteta u Kopenhagenu upozorio je da nedavno pronađeni virus dječje paralize u Gazi ima potencijal da se proširi Bliskim istokom. Flemming Konradsen, profesor globalnog zdravlja, izjavio je za danske državne medije da je to bolest koju cijeli svijet pokušava da iskorijeni.

"Očigledno, ako se širi na Bliskom istoku, onda je to nešto zbog čega ste zabrinuti", rekao je Konradsen.

Danski ljekar je izrazio zabrinutost zbog stanja zdravstvenog sektora u Gazi: "Ono što se sada dešava u Gazi je još jedan pokazatelj da zdravstvena infrastruktura i higijena ne funkcionišu. Ono što trenutno vidimo širom Gaze je da je zdravstvena situacija tako nevjerovatno loša. Nema energije, infrastrukture ili hemikalija za, na primjer, prečišćavanje vode, tretman otpadnih voda ili rukovanje otpadom."

Bravo GSS Trnovo: Dvije uspješne akcije spašavanja za jedan dan

Konradsen je rekao da bi i Izrael trebao biti zabrinut zbog izvještaja o virusu dječje paralize jer postoji veliki rizik da se dječja paraliza u narednim danima proširi na druga područja u regionu.

"To je zaista bolest koja je istorijski stvorila nevjerovatnu količinu patnje i finansijski teret. To je definitivno nešto čega se plaše i u Izraelu, niko ne želi da se ta bolest širi", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je virus dječje paralize (varijanta 2) pronađen u najmanje šest uzoraka otpadnih voda u Gazi. Uzorci su prikupljeni s dvije različite lokacije u Khan Younisu na jugu i u Deir al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze. Uzorci su prikupljeni u junu, a do sada nijedna osoba nije liječena od dječije paralize ili drugih simptoma.

Šta je dječija paraliza?

Malo ko od nas je imao priliku vidjeti kako izgleda polio. Ali, to je bolest koja je do prije samo 40-50 godina bila vodeći uzrok smrti i invaliditeta, pogotovo među djecom. Da, dječija paraliza, poliomijelitis ili polio je "dječija bolest" i nije nimalo bezazlena niti je preporučljivo da se "preleži".

Dječja paraliza je jako zarazna bolest uzrokovana poliovirusom iz grupe enterovirusa, koja uglavnom zahvaća malu djecu. Prenosi se fekooralnim putem ili rjeđe zagađenom hranom i vodom (virus se izlučuje putem stolice i sline).

Kad uđe u organizam virus se umnožava u sluznici ždrijela te ide u okolne limfne čvorove i u većine  ljudi bolest tu završava. Kod ostalih virus prodre u krvotok te se manifestira temperaturom, hunjavicom, kašljem, povraćanjem, proljevom, što nakon nekoliko dana prestaje i u dijela pacijenata bolest nakon toga može i završiti. U zadnjoj fazi virus prodire u centralni nervni sustav i izaziva tzv. morbus maior karakteriziranu s jako visokom temperaturom, glavoboljom, kostoboljom, bolovima u mišićima, povraćanjem, ukočenim vratom, te kad zahvati motorne jezgre u kičmenoj moždini dolazi do paralize udova i mišića uz pad temperature. Udovi su bez refleksa, mlohavi, a paralize nastaju bez nekog reda (asimetrično). Oporavak je spor i postepen, a ako se nakon 2 godine ne vrati funkcija - paraliza je trajna.

Virus se može dokazati serološkim pretragama ili direktno iz ždrijela, stolice ili likvora. Specifične terapije nema, liječenje je isključivo simptomatsko.

Zašto danas ne viđamo slučajeve ove bolesti, osim u nekim zemljama u razvoju? Zahvaljujući intenzivnim programima vakcinacije, dječija paraliza je gotovo iskorijenjena (eradicirana), ali ne u potpunosti te se stoga nastavlja sa vakcinacijom. Prije otkrića vakcine protiv poliomijelitisa, osobe kod kojih je došlo do ovoga stavljane su u tzv. "čelična pluća" – jednu vrstu respiratora koji je održavao disanje uprkos paralizi mišića. Nažalost, neki pacijenti su ostali ovisni o radu ovog uređaja. Paul Alexander, koji je nedavno preminuo, je kao dječak od pet godina dobio polio i ostao je ovisan o ovom aparatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak