Norveška odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini

0
AA
Norveška odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini

Norveška je odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini i saopštila da je promjena politike stupila na snagu 1. januara.

Ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide naglasio je važnost podrške Ukrajini za norvešku i evropsku sigurnost.

"U vanrednoj sigurnosnoj situaciji koja je rezultat ruskog agresorskog rata, ključno je da nastavimo podržavati Ukrajinu. Podrška Ukrajini je važna za norvešku i evropsku sigurnost", rekao je Eide.

Denver doživio historijski poraz: Nikola Jokić uz dobru partiju nije mogao da spasi svoj tim

Ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao je da će Norveška izdvojiti različite vrste opreme kako bi olakšala važnu ulogu "odbrambene industrije u trenutnoj situaciji bezbjednosne politike".

Izvozne dozvole za direktnu prodaju biće dozvoljene samo na individualnoj osnovi i biće rigorozno procijenjene u strogim i odgovornim okvirima prema norveškim propisima o kontroli izvoza, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Nordijska država se takođe obavezala da će Ukrajini pružiti dodatnu podršku za jačanje svoje protivvazdušne odbrane i finansijski pomoći toj ratom razorenoj zemlji da poveća proizvodnju municije, kao i da pruži finansijsku podršku sektoru zdravstva i obrazovanja.

Premijer Jonas Gahr Store rekao je da će Norveška podržati Ukrajinu sa 1,8 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći do kraja 2023. tokom Samita nordijskih zemalja 13. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak