Njemačkoj hitno trebaju radnici, kritično je u tri oblasti: 'Situacija će biti znatno gora'

2
Radiosarajevo.ba
Njemačkoj hitno trebaju radnici, kritično je u tri oblasti: 'Situacija će biti znatno gora'

Šta je u Njemačkoj zajedničko njegovateljima, vaspitačima i socijalnim radnicima?

To da ih nigdje u zemlji nema dovoljno. Naime, oko 133.000 radnih mjesta u zdravstvu i socijalnim službama je dugo otvoreno jer nema kavalifikovanih kandidata da ih popune.

Brojke iz studije Centra za kompetencije i struke (Kofa) i sindikatima bliskog Instituta za njemačku privredu (IW) jesu iz prošle godine, ali stanje se u međuvremenu samo marginalno popravilo.

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Nejmačka generalno trpi deficit stručne radne snage, a četvrtina manjka otpada na oblasti koje studija pominje.

Uprkos laganog popuštanja, upozorio je glavni autor studije Jurek Tiedemann, stanje je nadalje "veoma napeto" i u narednim godinama se očekuje znatno pogoršanje.

Najveće usko grlo je u vrtićima - njima je tokom prošle godine u prosjeku nedostajala 21.000 vaspitača.

U sistemu socijalnog, osim manjka radnika, prepoznaje se i strukturni problem. Više od 80 posto zaposlenih su žene, a više od polovine ne radi puno radno vreme - to je dijelom zbog preopterećenih vrtića.

"Zaposlene majke često redukuju radno vreme da se staraju o djeci koju nemaju kome da ostave," rekao je Tideman.

Generalno, staranje o deci je centralno pitanje rješavanja manjka radne snage u Nemačkoj, jer ono otežava i vrbovanje prijeko potrebnih radnika iz uvoza.

Studija ukazuje na izrazito teško stanje i u zdravstvu, bolnicama i zbrinjavanju starih. Sve to isto ograničava radnu fleksibilnost ljudi koji imaju bolesne ili stare u porodici.

Problem se, pritom, isto zaoštrava, starenjem stanovništva. Prema procjeni statističara, Njemačkoj će 2049. biti potrebnoi najmanje 280.000 staračkih negovatelja više nego što ih ima sada, javlja Dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak