Njemački ekonomista: Prijevremene penzije stvaraju problem, uopće ne odgovaraju prilikama

0
Radiosarajevo.ba
Njemački ekonomista: Prijevremene penzije stvaraju problem, uopće ne odgovaraju prilikama

Njemački ekonomista Martin Werding zatražio je veću stopu umanjenja penzija za zaposlene koji se prijevremeno penzionišu.

Pravo odlaska u penziju sa navršene 63 godine je u osnovi u redu, rekao je Werding, koji je član savjeta vladinih "ekonomskih mudraca", za novine medijske grupe Funke.

"Međutim, za tako nešto su umanjenja od 3,6 posto godišnje isuviše mala. Umjesto toga morala bi da budu pet do šest odsto", predložio je Werding.

Kako se zarađivalo u Jugoslaviji: Među najbogatijima nije se našao nijedan političar

Prijevremene penzije bez ikakvih umanjenja za osobe koje su zdrave i čije su plate normalne ili iznad proseka "u kontekstu sve većeg nedostatka radne snage uopće ne odgovaraju prilikama", ocenio je Werding.

Savjet ekonomskih mudraca je nezavisno stručno tijelo koje imenuje njemačka vlada i njegov je zadatak da prati i analizira makroekonomska kretanja.

Kako žive penzioneri u BiH: "Ovo je borba za opstanak"

Zaposleni u Nemačkoj sa napunjene 63 godine mogu u prijevremenu penziju, ali moraju da dokažu 35 godina staža penzionog osiguranja i da se pomire sa određenim redukcijama iznosa penzije, piše dpa.

Odbitak za svakih mjesec dana prije navršenih uslova za starosnu penziju iznosi 0,3 posto, što je godišnje 3,6 posto.

Zaposleni koji dokaže da ima 45 godina penzionog osiguranja, može u prijevremenu penziju i bez umanjenja iznosa penzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak