Dobre vijesti za penzionere u Njemačkoj: Dobit će dodatak na penziju u julu

0
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti za penzionere u Njemačkoj: Dobit će dodatak na penziju u julu
Foto: Pexels / Isplata penzija za februar

Prema njemačkom penzionom osiguranju, svi čija je invalidska mirovina započela između 2001. i 2018. dobit će dodatak.

Izračunava se iz osobnih mirovinskih bodova koji su prikupljeni do 30. juna 2024. godine. Svi koji su u penziju otišli od januara 2001. godine do juna 2014. godine dobit će dodatak od 7,5 posto. Za one koji su u penziji između jula 2014. godine i decembra 2018. godine, doplata iznosi 4,5 posto.

Dodatak na penziju imaju i oni koji trenutno primaju starosnu ili porodičnu penziju. Preduslovt je da ste prethodno primali invalidsku penziju. To će poboljšati penzije za mnoge pogođene osobe.

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

Preminuo stand-up komičar Bob Newhart

Kada će biti isplaćen dodatak na penziju?

Njemačko penziono osiguranje će u julu obavijestiti one koji imaju pravo na naknadu o njihovom dodatku na penziju. Obavijest sadrži iznos nadoplate. Naveden je i rok za plaćanje. Oprez: dodatak na penziju prenosi se neovisno o isplati penzije.

Za one koji ispunjavaju uslove to znači: isplata će se izvršiti između 10. i 20. u mjesecu. Od decembra 2025. godine doplata se više neće posebno isplaćivati. Umjesto toga, isplata se vrši zajedno s penzijom. Od tog trenutka umirovljenici dobivaju dodatak u jednom iznosu s penzijom.

Mora li se podnijeti zahtjev za isplatu?

Ne, osobe koje ispunjavaju uslove ne moraju ništa učiniti da bi dobile dodatak. Njemačko penziono osiguranje u julu će zasebno obavijestiti sve one koji imaju pravo i obavijestiti ih o njihovom pravu i visini isplate.

Uz obavijest o usklađivanju penzije, korisnici dobivaju posebno pismo o dodatku na penziju. Plaćanje je automatsko i nije potrebna nikakva prijava, piše Fenix Magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije