Njemačka donijela ključnu odluku o strancima: Šta ovo znači za budućnost

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka donijela ključnu odluku o strancima: Šta ovo znači za budućnost

Njemačka nakon napada u Solingenu želi promijeniti politiku prema useljavanju izbjeglica i ubuduće ima namjeru tražiteljima azila koji dođu iz neke od zemalja Europske unije ukinuti financijsku pomoć, javljaju njemački mediji u četvrtak, 29. augusta.

"Ko kao izbjeglica u Njemačku uđe kao tzv. Dublinski izbjeglica tj. dođe iz neke od zemalja Europske unije, njemu će biti maksimalno smanjena pomoć. On ne smije dobiti niti centa njemačkog poreznog novca. Moramo okončati magnetizam koji proizvodi njemačka socijalna država", rekao je za javni servis ARD ministar financija i predsjednik vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner.

Prije toga je nekoliko medija izvijestilo o tome kako njemačka vlada planira izbjeglicama koje su došle iz neke od zemalja Europske unije pružiti minimalnu socijalnu zaštitu tokom postupka priznavanja zahtjeva za azilom. To podrazumijeva krevet u skupnom smještaju, prehranu i higijenske potrepštine.

Drugi dan posjete Srbiji: Aleksandar Vučić i Emmanuel Macron dogovorili važne stvari

Trenutno podnositelji zahtjeva za azilom osim smještaja i prehrane dobivaju i 460 eura financijske pomoći mjesečno. Christian Lindner smatra da bi ukidanje ovih financijskih povlastica smanjilo atraktivnost Njemačke kao odredišta za izbjeglice koje stupaju na tlo EU-a.

Ukinuti 'magnetizam' njemačke socijalne države

U Njemačkoj se nakon terorističkog napada u Solingenu prošlog petka kada je jedan izbjeglica iz Sirije i poklonik Islamske države, prema dosadašnjim rezultatima istrage, ubio troje i povrijedio desetero posjetitelja jedne javne proslave, pokrenula rasprava o potrebi potpune promjene njemačke politike prema nereguliranoj migraciji.

Lindner je ukazao i na nedavno otkriće medija po kojima Afganistanci koji u Njemačkoj borave zbog navodne ugroženosti u svojoj domovini, redovito u Afganistan putuju na odmor.

Otac u Njemačkoj zvao policiju jer je zaboravio gdje je ostavio svoje dijete (2)

"Ko u Afganistan putuje na odmor, taj gubi pravo na zaštitu u Njemačkoj", rekao je potpredsjednik vlade Lindner.

Čelnik demokršćanske oporbe Friedrich Merz je u razgovoru s kancelarom Olafom Scholzom (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u utorak zatražio zaustavljanje primanja izbjeglica iz Sirije i Afganistana i sustavno protjerivanje i u zemlje poput Afganistana i Sirije.

Promjena politike prema izbjeglicama?

Sirijac osumnjičen za teroristički napada u Solingenu je zapravo već odavno trebao biti protjeran u Bugarsku, zemlju u kojoj je stupio na tlo Europske unije. Merz je također najavio i uvoženje stanja nacionalne nužde u slučaju da se povratak izbjeglica po Dublinskom ključu bude kosio s EU zakonima.

Predstavnici vlade, oporbe i saveznih pokrajina bi se trebali sastati sljedeće sedmice kako bi razmotrili konkretne mjere za ograničavanje broja izbjeglica. Rasprava se odvija u sedmici koja prethodi izborima za lokalne parlamente u istočnim saveznim pokrajinama Tiringiji i Saskoj gdje se, prema ispitivanjima javnog mnijenja, očekuje pobjeda desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). 

Najnovija informacija: Sirijac (26) priznao da je izveo krvavi napad u Njemačkoj

AfD vodi uoči izbora u nedjelju

Oni se se protive bilo kakvim oblicima migracije. Promatrači procjenjuju da je napad u Solingenu, posljednji u nizu, povećao izglede AfD-a na ovom izborima. Krajem septembra se i u saveznoj pokrajini Brandenburg održavaju izbori za pokrajinski parlament.

Neki mediji nagađaju da bi se, u slučaju da stranke vladajuće koalicije na saveznoj razini, SPD, Zeleni i FDP, dožive debakl na predstojećim izborima u septembru, vlada Olafa Scholza mogla raspasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak