Nijemac lažnim ubicama s dark weba uplatio 24.000 eura za ubistvo čovjeka

0
Radiosarajevo.ba
Nijemac lažnim ubicama s dark weba uplatio 24.000 eura za ubistvo čovjeka

Njemačke vlasti optužile su 28-godišnjeg mladića koji je preko interneta pokušao unajmiti plaćenog ubicu da ubije partnera žene u koju je zaljubljen.

Osumnjičeni je navodno platio hiljade eura kako bi pokušao unajmiti ubicu s lažne stranice na dark webu, piše Euro news. Ubicu je pokušao unajmiti u više navrata.

Mladić je uhapšen u aprilu, a berlinski tužitelji su jučer saopćili da su ga optužili za pokušaj poticanja na ubistvo.

Dodik ponovo prijeti: Bit će puno reprekusija po odnose između Bošnjaka i Srba

Njemačka će od sljedeće sedmice koristiti vakcine prilagođene protiv omikrona

Nijemac se registrirao na stranici na dark webu kako bi naručio ubistvo. Naveo je detalje, poput adrese i fotografije mete.

Prema tužiteljima, osumnjičeni je rekao da bi ubistvo trebalo izgledati kao nesretan slučaj, poput saobraćajne nesreće ili pljačke. Ponudio je 9.000 eura, ali u bitcoinu. Ispričao je da mu je potom rečeno da plati više novca za drugog ubicu jer je prvi uhapšen. Mladić je pristao i ukupno uplatio 24.000 eura u bitcoinu.

Ubistva se nisu dogodila jer je stranica za unajmljivanje plaćenog ubice lažna. Zato se 28-godišnjak žalio te pokušao unajmiti trećeg plaćenog ubicu. Tada je tek saznao da je riječ o lažnoj stranici, kao i da mu novac neće biti vraćen.

Administrator web stranice čak je rekao osumnjičenom da se može predstavljati kao plaćeni ubica i prevariti druge potencijalne "klijente", rekli su tužitelji, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak