Loše vijesti za vozače u Njemačkoj

2
Deutsche Welle
Loše vijesti za vozače u Njemačkoj
Foto: Pixabay / Ilustracija / Njemačka

U Njemačkoj, za razliku od Italije ili Francuske, država više ne subvencionira gorivo. S prvim danom septembra, cijene goriva u Njemačkoj su osjetno porasle.

Od 1. septembra 2022. vozači u Njemačkoj moraju se opet naviknuti na cijene litre goriva veće od dva eura (oko 4 KM). Već prvi dan ovog mjeseca na benzinskim crpkama diljem zemlje moglo se vidjeti efekt ukidanja vladinih mjera koje su bile na snazi tokom juna, jula i augusta. Država više ne subvencionira gorivo, u protekla tri mjeseca se država odrekla dobrog dijela prihoda od poreza za mineralna goriva, piše Deutsche Welle.

Tom mjerom (takozvani "Tankrabatt") savezna je vlada u ljetnim mjesecima smanjila porezno opterećenje na gorivo na najmanju razinu koju dopušta EU. U konačnici to za vozače znači da litra benzina E10 nakon ukidanja te mjere poraste i za 35 centi, a litra dizela za 17 centi. Analize pokazuje da je prvi dan septembra stvarna cijena goriva na pumpama ipak nije porasla za te maksimalne moguće iznose.

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Recesija nije zaobišla ni ovu 'obećanu zemlju': Evo za koliko su poskupjele cijene goriva i hrane

Recesija nije zaobišla ni ovu 'obećanu zemlju': Evo za koliko su poskupjele cijene goriva i hrane

Novo normalno

No, cijene goriva su protekle dvije sedmice ionako znatno porasle. Osim toga, vlasnici crpki su do srijede (31. augusta) po povlaštenoj cijeni, tj. s povlaštenom poreznom stopom, mogli kupovati benzin i dizel, te ga po nešto povoljnijim cijenama prodavati mušterijama. Moguće je dakle da će proći još neko vrijeme prije nego što se vozači na crpkama suoče s "novim normalnim" cijenama.

Od ostalih mjera koje je vlada uvela kao reakciju na porast cijene energenata, s posljednjim danom augusta je "istekla" i mjesečna karta od devet eura.

Od jutros u Sarajevu nove cijene goriva: 'Dizel je ponovo poskupio, ovo je zaista previše'

Od jutros u Sarajevu nove cijene goriva: 'Dizel je ponovo poskupio, ovo je zaista previše'

Francuzi se voze jeftinije

Slična pravila kao njemački "Tankrabatt" postoje i u nekim drugim zemljama Europske unije. No, za razliku od Njemačke, gdje on više ne vrijedi, u susjednoj Francuskoj popust ne samo da nije ukinut – već je povećan. Umjesto dosadašnjih 18 centi, tokom septembra i oktobra na francuskom kopnu popust iznosi 30 centi po litri benzina ili dizela. A na Korzici i nekim prekomorskim područjima po navodima Ministarstva gospodarstva u Parizu na snazi je nešto manji popust.

Zar ništa nismo naučili: Recesija ponovo prijeti Bosni i Hercegovini

Zar ništa nismo naučili: Recesija ponovo prijeti Bosni i Hercegovini

U idućim mjesecima će se francuska verzija "Tankrabatta" smanjivati – u novembru i decembru na 10 centi na kopnu, a onda koncem ove godine bi on trebao biti kompletno ukinut. Popust na gorivo je dio vladinog paketa kojim se želi povećati kupovnu moć francuskih građana.

Pomoć vozačima u Italiji

I u Italiji vozači automobila i motocikala mogu računati s nešto nižim cijenama goriva, barem do početka oktobra. Vlada u Rimu produžila je mjeru kojoj se cijena benzina, dizela i autoplina snižava za 30 centi po litri. Dekret koji je na snazi još od proljeća ove godine i koji je trebao ostati na snazi do 20. septembra, produžen je do 5. oktobra.

Italijanska vlada trenutno radi na dodatnim mjerama pomoći građanima i poduzećima, čiji je cilj ublažavanja posljedica rasta cijena energije i goriva – kao direktne posljedice ruskog napada na Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije