Nevrijeme u Švicarskoj: Hiljade turista ostalo zarobljeno zbog oluje, neki evakuirani helikopterom

1
Radiosarajevo.ba
Nevrijeme u Švicarskoj: Hiljade turista ostalo zarobljeno zbog oluje, neki evakuirani helikopterom

Vlasti švicarske regije Saastal, koja je odsječena od cestovnog prometa zbog oluja i klizišta, u petak, 6. septembra, ponudile su evakuirati turiste helikopterom.

Oko 2,200 turista zaglavljeno je u Saastalu, većinom Švicarci, prema riječima glasnogovornika regionalnog kriznog tima.

"Nisu svi u žurbi da odu", rekao je. Turisti mogu odletjeti helikopterom, što traje svega nekoliko minuta iz Saas-Feea do Staldena, za iznos od oko 150 eura (300 KM).

Najnovija informacija: Njemačka ponovo uvodi kontrole na svojim granicama

Cesta do doline u jednom trenutku u četvrtak, 5. septembra, zatrpana je nakon obilnih padavina te se očekuje da će ponovno biti prohodna najranije od nedjelje.

Izviđački let pokazao je da je iznad ceste potrebno minirati glomazne komade stijena, neke velike i do 100 kubnih metara. Kanton Valais pogodile su žestoke oluje krajem juna i početkom jula.

Poplave i klizišta uzrokovale su značajnu štetu na zgradama i saobraćajnim rutama, infrastrukturi i poljoprivrednim zemljištima. Štete od ove oluje bile su ograničene i nije bilo uništenih zgrada, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak