Katastrofalne poplave u Italiji: Nestala jedna osoba

0
Fena
Katastrofalne poplave u Italiji: Nestala jedna osoba
Foto: Kolaž / Nevrijeme u Italiji

Muškarac star 58 godina nestao je i strahuje se da je mrtav, nakon što je traktor koji je koristio u četvrtak, 5.septembra, odnijela bujica u Feletu u blizini Torina, nakon što je talas jakih oluja i jakih kiša pogodio sjevernu Italiju, posebno pogodivši Pijemont i Lombardiju.

Vatrogasci su u četvrtak od zore angažovani u gradu Torinu i na području Val di Susa i Val Chisone, na 700 metara nadmorske visine, nakon što se rijeka Gerdardo izlila i srušio most.

Prema preliminarnim informacijama, 20 ljudi je ostalo izolovano u toj oblasti, dok je 30 drugih odsječeno u gradiću Santa Petronila u blizini Bussolena kada se izlila još jedna rijeka, poplavivši pokrajinsku cestu.

Tarik Filipović oduševljeno o Mostaru: "Iznova fasciniran ljepotama Hercegovine"

Tarik Filipović oduševljeno o Mostaru: "Iznova fasciniran ljepotama Hercegovine"

Snažne oluje u Val Chisoneu poplavile su više pokrajinskih puteva u Perozi Argentina i Villar Perosi. Došlo je i do velikih poplava u oblasti Milana, sa izlivanjem rijeka Seveso, Olona i Lambro, javlja ANSA.

Naučnici kažu da klimatska kriza uzrokovana emisijama gasova staklene bašte čini ekstremne vremenske događaje kao što su toplotni talasi, suše, oluje i poplave sve učestalijim i intenzivnijim.

Južna Italija trenutno se suočava sa teškom sušom koja uzrokuje ogromne probleme, posebno na Siciliji i Sardiniji.

Iako postoji mnogo izvora stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje, glavni pokretač je sagorijevanje fosilnih goriva poput nafte, plina i uglja, čija prodaja donosi ogromne profite svjetskim energetskim divovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije