Neočekivano: Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2

3
Radiosarajevo.ba
Neočekivano: Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2

Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjevernog toka 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, a Sjedinjene Američke  Države mu se protive, nije prošao u američkom Senatu.

Sporni plinovod već godinama dijeli zapadne zemlje pošto je SAD ocijenio da će povećati energetsku ovisnost Europe o Moskvi. Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji sudjeluju u planiranju, izgradnji i korištenju tog podmorskog plinovoda dugog 1230 km, piše Hina.

Nekolicina demokrata glasala je kao i njihovi konzervativni kolege, ali za prihvatanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova. Teksaški senator Ted Cruz, predlagatelj zakonskog nacrta, izrazio je žaljenje zbog toga što tekst nije prošao.

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

Rezultat je bio 55 za i 44 protiv zakona. Glasanje je trajalo skoro sedam sati dok je lider većine Chuck Schumer razmatrao opcije o zakonu o glasačkim pravima.

"Samo brzo uvođenje sankcija može promijeniti Putinovo razmišljanje, spriječiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu prijetnju kakva je Sjeverni tok 2", istaknuo Cruz u saopćenju nakon glasanja.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak