Neočekivani incident: Bjelorusija podigla avione i srušila tri ruska drona

1
Radiosarajevo.ba
Neočekivani incident: Bjelorusija podigla avione i srušila tri ruska drona

Bjeloruske zračne snage oborile su dvije jurišne bespilotne letjelice koje je lansirala njihova saveznica Rusija – što sugerira da su skrenule s kursa, tvrdi skupina za praćenje.

Ovo je prvi incident takve vrste između Bjelorusije i Rusije

Bjeloruski Hajun, posmatračka skupina u Minsku, rekla je da je više bjeloruskih borbenih aviona usmjereno na presretanje bespilotnih letjelica u blizini grada Gomela oko 1:30 ujutro po lokalnom vremenu.

Gledajte uživo finale iz Pariza: Bh. odbojkaši u borbi za treće paraolimpijsko zlato

Gomel se nalazi unutar oko 30 km od ukrajinsko-bjeloruske granice, piše Tportal. Ovo je prvi prijavljeni incident u kojem je avin bjeloruskih zračnih snaga uspješno oborio ruske bespilotne letjelice namijenjene Ukrajini.

Treća ruska jurišna bespilotna letjelica također je oborena oko 2:30 ujutro u bjeloruskom zračnom prostoru, rekla je skupina, ali nije podijelila dodatne informacije.

Rusija je tokom noći pokrenula još jedan veliki napad bespilotnim letjelicama na Ukrajinu, ciljajući više regija u zemlji, objavile su ukrajinske zračne snage.

Poljska je rano u ponedjeljak aktivirala zrakoplove kako bi zaštitila poljski zračni prostor dok je Rusija lansirala novi baraž projektila i bespilotnih letjelica, a Ukrajina se u posljednje dvije sedmice suočila s nekim od najintenzivnijih udara od početka invazije Vladimira Putina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak