Naučnici tvrde da je samo u Wuhanu zaraženo više od 75 hiljada ljudi

Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde da je samo u Wuhanu zaraženo više od 75 hiljada ljudi

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Hong Kongu, tima koji je predvodio Gabriel Leung, tvrdi da je više od 75 hiljada ljudi u Wuhanu zaraženo novim koronavirusom.

Svoju studiju objavili su u The Lancetu, jednom od najstarijih, najprestižnijih i najpoznatijih medicinskih žurnala.

"Procjenjujemo da je 75.815 zaraženo u Wuhanu do 25. januara 2020", navodi se u izvještaju.

Wuhan je grad u kojem je izbila epidemija novog koronavirusa, poznatog i kao 2019-nCov.

Zvanični izvještaji Kine navode da je u ovoj zemlji ukupno zaraženo 17.302 osobe - od toga je 361 preminulo

"Razlika između naše procjene broja zaraženih virusom 2019-nCov i broja potvrđenih slučaja u Wuhanu može se dogoditi zbog nekoliko faktora", kazao je Leung.

Kašnjenje između infekcije i pojave simptoma, kašnjenje s medicinskim tretmanima zaraženih osoba i vrijeme potrebno za potvrdu slučajeva laboratorijskim testovima "sve bi to moglo utjecati na ukupno bilježenje i izvještavanje", rekao je on.

Studija je otkrila da je svaka osoba koja je zaražena virusom, koji se pojavio u decembru prošle godine, mogla zaraziti, u prosjeku, još dvije do tri osobe, a da se broj oboljelih udupla svakih 6.4 dana.

Koautor studije, profesor Joseph Wu, kaže da je vrlo vjerovatno da je epidemija tek počela da raste u velikim kineskim gradovima: "Nažalost, veliki gradovi u drugim zemljama koji imaju dobre prometne veze s Kinom mogle bi također centri velike epidemije."

2019-nCoV pripada porodici koronavirusa, koji su donijeli i prethodne dvije smrtonosne epidemije - SARS i MERS. SARS-om je bilo zaraženo 8.096 ljudi, a umrlo je njih 774; MERS je, pak, zarazio 2.494 osobe i ubio 858 osobe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak