Nasilni neredi paralizovali francuski otok: Zapaljene zgrade i škole, na snazi je policijski sat

2
Radiosarajevo.ba
Nasilni neredi paralizovali francuski otok: Zapaljene zgrade i škole, na snazi je policijski sat

Više od 130 ljudi je uhapšeno u Novoj Kaledoniji, francuskom prekomorskom teritoriju, nakon druge noći nasilnih protesta, saopćilo je u srijedu francusko Visoko ministarstvo, a televizija BFM javlja da je jedna osoba ubijena u neredima.

Neredi su počeli u ponedjeljak dok je Francuska raspravljala o planiranom zakonu koji bi hiljadama francuskih građana na arhipelagu u južnom Pacifiku dao pravo glasa i stoga više političkog utjecaja, prenosi Hina.

Nacionalna skupština u Parizu usvojila je reformu tokom noći, s 351 glasom "za" i 153 protiv.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Oko 60 policajaca povrijeđeno je u neredima, ali njihova "predanost i profesionalnost" su za svaku pohvalu, reklo je ministarstvo u srijedu.

Zapaljene su brojne zgrade, uključujući škole. Planirani bijeg iz zatvora u glavnom gradu Noumee je spriječen, dodaje se.

Na snazi je policijski sat tokom noći, a stanovnici su zamoljeni da tokom dana ograniče kretanje, navodi ministarstvo. Na snazi je i zabrana okupljanja, prodaje alkohola i nošenja oružja. Aerodrom je bio zatvoren.

Za Pariz je Nova Kaledonija važna geopolitički, vojno, ali i zbog svojih nalazišta nikla.

Područje s oko 270.000 stanovnika steklo je veliku autonomiju sporazumom iz Noumee. Otok se nalazi nekih 1.200 kilometara istočno od Australije.

Stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske na svakom od tri referenduma o neovisnosti 2018., 2020. i 2021. godine.

[twitter]https://twitter.com/GeniusBotX/status/1790230815399395574[/twitter]

No, pokret za nezavisnost bojkotovao je posljednje glasanje i najavio da neće prihvatiti rezultat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak