Napadnute američke vojne baze u Iraku: Jesu li ispaljene iz Irana?

0
Radiosarajevo.ba
Napadnute američke vojne baze u Iraku: Jesu li ispaljene iz Irana?

Bespilotnim letjelicama i raketama gađana je u četvrtak navečer zračna baza Ain al-Asad u zapadnom Iraku, gdje su smještene američke i druge međunarodne snage, dok se unutar baze čulo više eksplozija, navela su dva sigurnosna izvora.

Iz iračke su vojske izvijestili da su zatvorili područje oko zračne baze, a u međuvremenu je počela istraga o ovom slučaju. Još nije poznao ima li žrtva ili materijalnih šteta.

Osim spomenute baze na zapadu zemlje, projektili su pogodili i vojnu bazu američkih vojnika u blizini zračne luke u Bagdadu, saopćila je iračka policija, no bez dodatnih informacija. U posljednja 24 sata gađane su četiri vojne baze u Iraku, u kojima su smještene američke vojne snage, pri čemu je manji broj vojnika dobio lakše povrede.

Prvo obraćanje Irene Hadžiabdić nakon što je CiK raspisao izbore za 6. oktobar

Prošle sedmice su naoružane grupe povezane s Iranom zaprijetile da će projektilima i bespilotnim letjelicama ciljati objekte povezane s SAD-om, ukoliko Washington intervenira na strani Izraela u ratu protiv Hamasa u Gazi.

U Iraku se trenutno nalaze 2.500 američkih vojnika te njih još 900 u susjednoj Siriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak