Napad dronovima na Izrael, Hagari tvrdi: 'IDF ima potpunu kontrolu nad incidentom'

1
Radiosarajevo.ba
Napad dronovima na Izrael, Hagari tvrdi: 'IDF ima potpunu kontrolu nad incidentom'

Izraelska vojska objavila je u ponedjeljak, 14. oktobra u ranim jutarnjim satima detalje napada organizacije Hezbolah na vojni kamp u Izraelu.

Objavljeno je kako su četiri osobe poginule nakon udara Hezbolahovog drona na grad Binyaminu. Priznali su i kako je pogođen njihov vojni kamp, dodajući kako se incident istražuje.

Prema navodima IDF-a, četiri vojnika su ubijena, sedam ih je teško povrijeđeno, a ranjeno je njih čak 58. Hezbolahov projektil srušio se u trepezariju u bazi za obuku. IDF istražuje kako je projektil upao u izraelski zračni prostor, a da pritom nije otkriven.

Korteo BH Fanaticosa krenuo prema Bilinom Polju: "Jedna si jedina..."

Odgovornost za napad preuzeo je Hezbolah, koji je rekao da je "rojem dronova" gađao bazu za obuku koja pripada IDF-ovoj brigadi Golani.

Libanska grupa hvalila je smrtonosni napad kao dokaz svoje sposobnosti da udari na Izrael čak i dok izraelska vojska napreduje s kopnenom operacijom protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

Izrael napadnut dronovima: Najmanje 67 ranjenih, zakazala protivvazdušna odbrana

U izjavi glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da se ispituju okolnosti incidenta, budući da dron nije uspio aktivirati sirene upozorenja u Izraelu.

"IDF ima punu operativnu kontrolu nad incidentom", rekao je Hagari, pozivajući javnost da se suzdrži od širenja glasina o napadu dok se činjenice još utvrđuju.

"Istražit ćemo kako se UAV može probiti bez upozorenja i pogoditi bazu", rekao je.

Dodao je da se Izrael suočava s prijetnjom bespilotnih letjelica "od početka rata".

"Od nas se traži bolja zaštita. Istražit ćemo ovaj incident, učiti iz njega i poboljšati se", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak