Najveće Obamino iskušenje

Radiosarajevo.ba
Najveće Obamino iskušenje


Susret američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamaina Netanyahua desti će se u petak, a o tome već uveliko pišu svijetski mediji.

Financial Times ocjenjuje da Baracka Obamu u ponedjeljak u Washingtonu čeka do sada najveće vanjskopolitičko iskušenje, jer će izraelskog premijera Netanyahua nastojati uvjeriti da radi u pravcu stvaranja dviju država kao rješenja za arapsko-izraelski sukob.

Tvrdokorni i uobičajeno svadljivi izraelski lider ovu priliku sigurno neće iskoristiti da upropasti odnose s veoma popularnim predsjednikom ključne države saveznice, navodi Financial Times.

Netanyahu će naći prave riječi, ali pitanje je šta će nakon toga poduzeti - ne treba sumnjati da će jedan od njegovih argumenata glasiti kako se ključ bliskoistočnog mira nalazi u Teheranu.

Što se Obame tiče, nastavlja londonski dnevnik, američki predsjednici su do sada iskazivali svoju čvrstu privrženost miru na Bliskom istoku, ali su vrlo rijetko koristili poluge kojima raspolažu da bi ga i ostvarili.

Za razliku od Georgea W. Busha, čiji je pristup bio zasnovan na fantaziji o promjeni režima u Bagdadu kao rješenju za bliskoistočni sukob, nova administracija realna je i pragmatična: ona shvaća da će mir između Izraelaca i Palestinaca izbaciti glavni adut iz ruku Teherana i islamskih ekstremista i popraviti poljuljani američki ugled u muslimanskom svijetu.

No, dobre namjere i pragmatični pristupi tek su prvi korak: da bi se nova američka vizija i ostvarila, Obama će Netanyahuu morati u lice kazati nekoliko vrlo otvorenih riječi, šaljući istovremeno poruku izraelskoj javnosti da je pritisak u najboljem interesu židovske države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak