Najnoviji rezultati ankete: Kamala Harris ima najveću prednost nad Trumpom od početka kampanje

4
Radiosarajevo.ba
Najnoviji rezultati ankete: Kamala Harris ima najveću prednost nad Trumpom od početka kampanje

Potpredsjednica Kamala Harris osigurala je demokratima njihovu najveću prednost u odnosu na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u gotovo godinu dana, prema anketi koju je provela Morning Consult.

Anketar je objavio svoju najnoviju anketu o izborima 2024. godine u ponedjeljak, 5. augusta, koja je pokazala da Harris vodi ispred Trumpa sa 48 posto prema 44 posto među registrovanim biračima širom zemlje. Morning Consult je naveo da je anketa provedena između 2. i 4. augusta i da se temelji na odgovorima 11.265 birača.

Morning Consult je rekao da je Harrisova prednost od četiri poena "rekordna marža u njenu korist" i "najveća prednost za demokratskog predsjedničkog kandidata nad Trumpom u gotovo godinu dana", prema podacima anketara o praćenju izbora.

Horor-triler koji je osvojio kina: Napeta potraga za serijskim ubicom i nikad strašniji Nicolas Cage

Dana 16. augusta 2023. godine, predsjednik Joe Biden imao je prednost od pet poena nad Trumpom među nacionalnim biračima koje je anketirao Morning Consult. Dan prije nego što je Biden odustao od utrke za izbore 2024. godine, anketa je pokazala da je bio šest poena iza bivšeg predsjednika (47 posto prema 41 posto).

Harris također vodi ispred Trumpa s pet poena među nezavisnim biračima (42 posto prema 37 posto) u anketi objavljenoj u ponedjeljak, 5. augusta, te pobjeđuje bivšeg predsjednika s devet poena prednosti među mladim biračima u dobi od 18 do 34 godine (49 posto prema 40 posto). Anketa ima marginu greške od 1 postotni poen.

Također je utvrđeno da potpredsjednica ima veću ocjenu popularnosti od Trumpa, s 48 posto birača koji kažu da imaju povoljno mišljenje o Harris, u poređenju s 47 posto koji imaju nepovoljno mišljenje. Trumpova ocjena popularnosti bila je negativna—46 posto birača je reklo da imaju povoljno mišljenje o bivšem predsjedniku, dok 52 posto ima nepovoljno mišljenje o njemu.

Republikanac: Strahujemo od jednog potpredsjedničkog kandidata Kamale Harris

Newsweek je u ponedjeljak navečer, 5. augusta, putem e-maila kontaktirao kampanje Harris i Trumpa za komentar.

Samo dvije sedmice nakon što je pokrenula svoju predsjedničku kandidaturu, Harris je preuzela zamah u utrci za 2024. godinu. Krajem prošle sedmice, potpredsjednica je vodila u osam nacionalnih anketa. Trumpova kampanja je ranije upozorila svoj tim na period "medenog mjeseca za Harris" u sedmicama nakon pokretanja kampanje potpredsjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak