Najmanje 550 preminulih na ovogodišnjem hadžu: Situacija bi se mogla pogoršati narednih godina

8
Radiosarajevo.ba

Najmanje 550 osoba je preminulo tokom hodočašća Hadža u sveti grad Meku zbog nesnosne vrućine, kako je izvijestio.

Temperature su dostigle 51.8°C u hladu u saudijskom gradu, dok su ogromne mase muslimana učestvovale u godišnjem vjerskom putovanju - jednom od pet stubova islama.

"Hadž je težak zadatak, pa morate uložiti napore i obaviti rituale čak i u uslovima vrućine i gužve," rekao je jedan egipatski hodočasnik.

Hezbollah potvrdio: Ubijen je Hassan Nasrallah

Hodočasnici su koristili suncobrane kako bi se zaštitili od sunca, dok su saudijske vlasti upozoravale hodočasnike da ostanu hidrirani i izbjegavaju boravak na otvorenom tokom najtoplijih sati između 11 i 15 sati.

Stampeda, požari u šatorima i druge nesreće prouzrokovale su stotine smrtnih slučajeva tokom Hadža u proteklih 30 godina. Prošle godine je navodno preminulo oko 240 osoba.

Deseci smrtnih slučajeva su prijavljeni tokom ovogodišnjeg Hadža, a agencija AFP je navela ukupno 550 preminulih, pozivajući se na diplomate.

Oko 323 preminulih su bili Egipćani, većina njih umrla je zbog bolesti uzrokovanih vrućinom, rekao je AFP.

Studija iz 2024. godine, objavljena u časopisu Journal of Travel and Medicine, pokazala je da rastuće globalne temperature mogu nadmašiti strategije za borbu protiv vrućine. Studija iz 2019. godine, objavljena u Geophysical Research Letters, navodi da će, kako temperature budu rasle u sušnoj Saudijskoj Arabiji zbog klimatskih promjena, hodočasnici koji obavljaju Hadž biti suočeni sa "ekstremnom opasnošću".

Foto: AA: Hadžije na Arefatu

Saudijski zdravstveni zvaničnik je u ponedjeljak, prije nego što su mnogi izvještaji o smrtnim slučajevima objavljeni, rekao da vlasti nisu primijetile neobične smrtnosti među muslimanskim hodočasnicima uprkos izuzetno visokim temperaturama, javlja Sky.

Ministarstvo je do sada liječilo više od 2,700 hodočasnika koji su patili od bolesti povezanih sa vrućinom, dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak