Moskva prvi put uhapsila stranog državljanina: Razlog je novi ruski zakon

0
Radiosarajevo.ba
Moskva prvi put uhapsila stranog državljanina: Razlog je novi ruski zakon

Državljanin Kolumbije u Moskvi uhapšen je pod optužbom da je "širio lažne informacije" o ruskim oružanim snagama na društvenim mrežama, u jednom od prvih poznatih slučajeva da se strani državljanin suočio s mogućim gonjenjem prema novom ruskom zakonu o "lažnim vijestima".

Giraldo Saray Alberto Enriqu (40) optužen je za "javno širenje svjesno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama".

Ako bude proglašen krivim, prijeti mu novčana kazna do pet miliona rubalja (46.000 funti) i do 10 godina zatvora, javila je ruska državna novinska agencija Tass.

Konaković uputio oštro pismo Varhelyju: Od čega to Vučić, Dodik i Vi branite srpski narod?!

On je optužen za širenje lažnih informacija uz pomoć saučesnika koji se takođe identifikuju, rekao je Tass, pozivajući se na izvore za sprovođenje zakona, ali nije ponudio detalje o tome šta je napisano, piše The Guardian.

Ruski parlament je prošlog mjeseca usvojio zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina zbog namjernog širenja "lažnih" vijesti o vojsci. Prema novom zakonu, "lažne" vijesti mogu uključivati bilo kakvo spominjanje ruskih snaga koje nanose štetu civilima ili pretrpe gubitke na bojnom polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak