MMF: Situacija "zabrinjavajuća i teška"

Radiosarajevo.ba
MMF: Situacija "zabrinjavajuća i teška"

Svjetska ekonomska situacija i dalje je "krajnje zabrinjavajuća i teška" s prijetnjom globalne recesije ove godine, ocijenio je u ponedjeljak u Ženevi generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn.

"Situacija je zabrinjavajuća i teška i predstavlja prvi udar na svjetski ekonomski razvoj u posljednjih 50 godina", objasnio je Strauss-Khan aludirajući na predviđanje MMF-a da će se svjetska recesija tokom godine smjestiti između 0,5 i jedan posto, javio je AFP.

"Postoji mogućnost da se ona ponovi 2010. godine, ali to zavisi od nekih uvjeta" i posebno "od smjelih politika koje provode vlade", dodao je on govoreći pred Upravnim odborom Međunarodne organizacije za rad (ILO).

"Sada treba djelovati", insistirao je on i pozvao vlade da počnu sa "zahtjevima", u onoj mjeri u kojoj su monetarne politike dosegnule svoje "granice" nakon što su centralne banke iskoristile "nekonvencionalne" mjere.

Generalni direktor se založio za niz mjera za zaustavljanje krize, počevši s masovnim i koordiniranim planovima vlada.

Samit grupe G-20, koji okuplja glavne bogate zemlje i zemlje u razvoju, treba da počne 2. aprila u Londonu s namjerom da koordinira svjetsku obnovu i obnavljanje financijskog sektora.

Direktor MMF-a je insistirao na važnosti pomoći zemljama u razvoju i najsiromašnijim zemljama, među kojim su i one kojima prijeti "propast".

"Treba djelovati tako da se obnove njihovi kapaciteti i privuku investicije", kazao je on opravdavajući važnost planiranja pomoći MMF-a tim zemljama.

"Ova kriza ne treba da se pretvori u masovnu nezaposlenost", kazao je Strauss-Kahn, podsjetivši na podatke Međunarodnog ureda za rad kako bi još 50 miliona ljudi moglo biti otpušteno.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak