Ministrica vanjskih poslova EU zemlje uputila oštru poruku Izraelu: 'Netanyahu, zaustavite ovaj rat'

6
AA
Ministrica vanjskih poslova EU zemlje uputila oštru poruku Izraelu: 'Netanyahu, zaustavite ovaj rat'

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, izrazivši zabrinutost članica Evropske unije (EU) zbog mogućnosti šireg regionalnog rata na Bliskom istoku i zbog sve većih stradanja civila u Libanu i Gazi, uputila je poziv izraelskom premijeru Benyaminu Netanyahuu da okonča rat.

Fajon je kazala kako izraelska administracija treba što prije zaustaviti nesreazmjerne i nekontrolisane napade u Libanu i Gazi.

"Ono što vidimo na terenu je više od milion raseljenih. U vezi s kopnenim napadom (Izraela u Libanu), sve strane pozivam na suzdržanost, na izbjegavanje sukoba, zaštitu civila i sprečavanje širenja rata", rekla je Fajon.

Meč za pamćenje: Alcaraz u dramatičnom finalu pobijedio Sinnera i osvojio Peking

Šefica slovenske diplomatije je navela kako njena zemlja s partnerima radi na hitnom humanitarnom prekidu vatre u Gazi.

"Uvijek smo bili na tom stajalištu. Govorili smo da će dolaziti do zaoštravanja situacije situacije uporedo s kršenjem međunarodnog prava u Gazi, ubijanjem civila, nedužne djece i žena, sve će samo da se umnožava i zaoštrava", rekla je Fajon.

"I to je ono čemu svjedočimo danas. Zbog toga, kao cijela Evropska unija upućujemo hitan poziv, posebno mi, Slovenija. Tražimo zaustavljanje nasilja, zaštitu civila i poštivanje međunarodnog prava", poručila je Fajon.

Na pitanje o pozivu prema izraelskoj vladi Fajon se obratila tamošnjem premijeru poručivši: "Netanyahu, zaustavite ovaj rat!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak