Milijarderski biznis: Visoko profitabilna trgovina psihostimulativnom drogom captagon

1
Radiosarajevo.ba
Milijarderski biznis: Visoko profitabilna trgovina psihostimulativnom drogom captagon

Visoko profitabilna trgovina psihostimulativnom drogom captagon (fenetilin) se sve češće odvija preko Njemačke. Pritom Njemačka nije više samo tranzitna zemlja. Tablete se pojačano proizvode i ovdje.

Za psihostimulativnu drogu captagon su do prije nekoliko godina znali samo insajderi u policiji, tajnim službama ili međunarodnim istraživačkim institutima. Mala tableta s upečatljivim utiskanim duplim slovom C je u međuvremenu sinonim za jedan najprofitabilnijih poslova u međunarodnoj trgovini drogom: jeftina u proizvodnji, skupa na ulici. Jer, temeljni sastojci, amfetamin i kofein, koštaju samo nekoliko centi za jednu pilulu, piše DW.

Captagon omiljen među Arapima

Ova tableta je posebno poželjna u arapskom podneblju. Na ulicama Rijada, Džede ili Dubaia ona u međuvremenu košta između 15 i 20 dolara po komadu. Te pilule se u tonama dopremaju u tu regiju, profit od njih je ogroman. Proizvodnja stotinu kilograma captagona košta oko 50.000 eura, njihova prodaja na ulici donosi više od osam miliona eura.

Novi detalji smrti tinejdžerke (18) koja je pala sa zgrade: 'Dvije djevojke su vrištale na sav glas'

Trgovina tom drogom se u međuvremenu odvija i preko Njemačke te je stoga tema u sve više policijskih postaja. Istraživački tim ARD-ovih novinarki i novinara te onih iz "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) i Medijske grupe Bayern je dvije godine istraživao na temu captagona i dilerske uloge u Njemačkoj. U svojim istraživanjima su došli do zaključka da će trgovina captagonom i njegova proizvodnja narednih godina postati ozbiljan problem za Njemačku i Europu.

Pretpostavlja se da postoji veliko "tamno polje"

Lutz Preisler je jedan od onih koji se u njemačkom Saveznom uredu za kriminal (BKA – Bundeskriminalamt) bavi istragama na polju krijumčarenja ovom drogom. Pritom je tek "deset posto onoga što mi poznamo kao 'svijetlo polje', ostatak je 'tamno polje'", navodi ovaj policajac. To znači da 90 posto trgovine tom drogom policija ne uspije otkriti. To bi mogla biti ogromna količina, s obzirom na to da su carinici i policija u protekle dvije godine zaplijenili oko 1,2 tone captagona u Njemačkoj. I to je tih deset posto o kojima govori Preisler.

Ali, Njemačka nije više samo tranzitna zemlja ove droge, već se ona i proizvodi ovdje. Proteklo ljeto je BKA otkrio jednu produkciju captagona u Regensburgu. Temeljni sastojci za proizvodnju su bili iz Nizozemske, kao i stroj za tabletiranje.

Poslovanje ovom drogom se odvija na međunarodnoj razini i, kako su pokazala novinarska istraživanja, kompleksno je umreženo. Pritom su u Njemačkoj za to 'zaduženi' prije svega sirijski dileri koji se poznaju međusobno, kako navodi ovaj istraživački tim.

Pritom je novinarskom timu upalo u oko da, iako se diljem Njemačke zaplijene ogromne količine captagona, policijske istrage i sudski procesi se vrše na regionalnoj razini. Tako jedva da dolazi do istraga o mreži ili mrežama koje se iza toga kriju.

Konzumacija u Njemačkoj velika nepoznanica

Antonio Hubbard je bivši agent američke Agencije za suzbijanje droga DEA. 25 godina je bio na terenu, između ostalog, u Kolumbiji, Afganistanu i u afričkim zemljama. O Njemačkoj on jasno kaže: "Nijedna tranzitna zemlja neće ostati tranzitna."

Hubbard je uvjeren u to da kriminalci dio droge koja prolazi kroz Njemačku zadržavaju u ovoj zemlji i prodaju na tržištu. To njemački ured za kriminal nije htio potvrditi. Dosad nije uočeno takvo tržište u Njemačkoj, navodi BKA-ov službenik Preisler. Hubbard je, međutim, pesimističan: "Sve zemlje bi trebao zabrinuti uspon captagona."

Novinarskom istraživačkom timu je pošlo za rukom da razgovara s jednim krijumčarem captagona u Njemačkoj. On govori kako su mu njegovi ljudi iz sirijskih i libanonskih captagon-kartela pojasnili da bi iz tog područja ubuduće trebao biti transportiran samo prah u Europu, a da bi se tablete zatim trebale ovdje proizvoditi i pustiti u prodaju.

Stručnjaci polaze u međuvremenu od toga da prah za proizvodnju captagona ne dolazi više isključivo iz Sirije i Libanona, već i iz laboratorija u Nizozemskoj i Njemačkoj. Njihove procjene su da karteli tako nastoje postati neovisni o vladajućim sustavima poput onog klana sirijskog predsjednika Asada.

Kupci šokirani: Preko 40 kg kokaina pronađeno u isporukama banana francuskim supermarketima

Milijardski profiti za Asada i Hezbolah

Asadov režim prema tim procjenama godišnje zaradi i do 50 milijardi dolara na trgovini captagonom. I libanonski Hezbolah je uključen u biznis s tom drogom. To je novac kojeg karteli ne bi morali plaćati ukoliko proizvodnju prebace u zemlje poput Njemačke.

U međuvremenu su njemačke sigurnosne vlasti uvidjele da svoje istrage moraju umrežiti na razini čitave države. BKA je potvrdio da je prije nekoliko mjeseci održan radni sastanak između istražitelja BKA-a, pokrajinskih policijskih uprava i tužiteljstava kako bi se raspravilo o problemu captagona. BKA-aov službenik Preisler smatra da vlasti trebaju djelovati: "Mislim da će nas tema captagona još duže zaokupljati."

*Istraživački novinarski tim se sastoji od novinarki i novinara ARD-ovih kanala BR, MDR, RBB i SWR te njihovih kolegica i kolega iz lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) i Medijske grupe Bayern (Mediengruppe Bayern). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak