Medvedev traži ostavke olimpijskih zvaničnika

Radiosarajevo.ba
Medvedev traži ostavke olimpijskih zvaničnika
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je danas nacionalne olimpijske zvaničnike da podnesu ostavke poslije slabih rezultata ruskih takmičara na zimskoj olimpijadi u Vankuveru, prenosi Srna.

Rusija je zauzela 11. mjesto na tabeli zemalja koje su osvajale medalje, sa samo tri zlata, što je najlošiji učinak ove zemlje u historiji. Ovaj rezultat naročito brine Ruse, jer su oni domaćini sljedećih Zimskih olimpijskih igara, 2014. godine u crnomorskom odmaralištu Sočiju.

"Oni koji su odgovorni treba da donesu hrabru odluku i potpišu pismo. Ako ne mogu to da urade, mi ćemo im pomoći", rekao je Medvedev u komentaru koji je prenosila televizija.

Na Olipmijskim igrama u Torinu 2006. godine Rusija je bila među prvih pet država, sa 22 medalje, uključujući osam zlata.

"Dugo smo imali koristi od sovjetskih dostignuća, ali ona su u jednom trenutku presahnula. Izgubili smo sovjetsku sportsku školu i nje jednostavno više nema, a nismo formirali sopstveni sistem", rekao je Medvedev.

Rusi, koji su ostajali budni do kasno u noć da bi pratili prenose iz Vankuvera, izgubili su sve nade kada je njihov hokejaški tim izgubio u četvrtfinalu, dok je klizačka zvijezda Viktor Plušenko zauzeo drugo mjesto, iza jednog Amerikanca.

Opozicioni političari pozvali su ministra sporta i šefa ruskog Olimpijskog komiteta da podnesu ostavke, dok mediji izražavaju sumnju da je država spremna da organizuje olimpijske igre, odnosno da su ruski sportisti sposobni da iskoriste prednost domaćeg terena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak