Međunarodni sud pravde presudio: Izrael krši međunarodno pravo

1
Radiosarajevo.ba
Međunarodni sud pravde presudio: Izrael krši međunarodno pravo

Međunarodni sud pravde (MSP) je presudio da su izraelske politike naseljavanja u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Nawaf Salam, predsjednik MSP-a u Hagu, pročitao je neobavezujuće savjetodavno mišljenje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija u petak. Rekao je da je Izrael u prekršaju šestog paragrafa članka 49. Četvrte ženevske konvencije, koji kaže da okupatorska sila ne bi trebala deportirati ili premještati dio svog civilnog stanovništva na teritorij koji okupira.

Dodao je da izraelske politike i prakse na palestinskim teritorijima predstavljaju aneksiju velikih dijelova tih teritorija te da sud smatra da Izrael sustavno diskriminira Palestince na okupiranim teritorijima.

Poznate sudije za utakmicu FK Sarajevo – Spartak, promijenjen termin revanša u Slovačkoj

MSP, također poznat kao Svjetski sud, najviše je tijelo UN-a za rješavanje sporova između država.

U odvojenom slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, MSP razmatra optužbe da Izrael čini genocid u svom ratu protiv Gaze. U tom je slučaju već donesena preliminarna presuda, pri čemu je sud naložio Izraelu da spriječi i kazni poticanje na genocid te da poveća pružanje humanitarne pomoći.

Navijači Sarajeva sa tribina uputili snažnu poruku podrške Srebrenici i Palestini

MSP je također naložio Izraelu da obustavi svoju ofenzivu na Rafah, navodeći "ogroman rizik" za stotine hiljada Palestinaca koji traže utočište u Rafahu, najjužnijem dijelu Gaze. No, Izrael je nastavio napade na Gazu, uključujući Rafah, prkoseći sudu UN-a, piše Al Jzeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak