Masivne diverzije na dan otvaranja Igara. Željeznički saobraćaj paraliziran, podmetnuti požari

2
Radiosarajevo.ba
Masivne diverzije na dan otvaranja Igara. Željeznički saobraćaj paraliziran, podmetnuti požari

Francuska mreža brzih vozova (TŽV) pogođena je "zlonamjernim radnjama", uključujući napade podmetanjem požara koji su poremetili transportni sistem, rekao je u petak, 26. jula, željeznički operater SNCF, nekoliko sati prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

Tokom noći su izbili požari na ključnim instalacijama, zbog čega su se vozovi zaustavili, a željeznički saobraćaj paralizo, što je dovelo do haosa među navijačima i turistima u francuskoj prijestolnici.

"Ovo je masivan napad velikih razmjera da parališe TŽV mrežu", rekao je SNCF za AFP, dodajući da će mnoge rute morati da budu otkazane i da će situacija trajati "barem cijeli vikend dok se popravke obavljaju".

Potvrđeno: Admir Arnautović Šmrk predat u Tužilaštvo KS

Napadi su bili fokusirani na mrežu brzih vozova TGV koja pokriva cijelu Francusku i koja će biti ključna mreža za navijače i publiku koja dolazi na Olimpijske igre.

O napadima će biti otvorena krivična istraga, ali za sada nije poznato ko stoji iza njih.

Oko 45.000 policajaca, 10.000 vojnika i 2.000 privatnih zaštitara angažirano je na osiguranju parade duž rijeke Seine, njezinih obala i okolnih spomenika.

Predviđeno je da gotovo 7.000 sportaša oplovi rijekom Seinom pored najpoznatijih pariških znamenitosti, dok će ih više od 300.000 gledatelja promatrati s obala.

Pariz 2024 | Čak 45.000 policajaca, 10.000 vojnika, snajperisti...: Dobro došli na Olimpijske igre

Podsjetimo, večeras će na obalama Sene svečano biti otvorene Olimpijske igre u Parizu, najveći svjetski sportski događaj.

Portal Radiosarajevo.ba će pratiti sva dešavanja u Parizu, a nastupe predstavnika Bosne i Hercegovine možete vidjeti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak