Mark Rutte: NATO jača odbranu i pomaže Ukrajini

0
A. K.

NATO ministri odbrane okupit će se na sjednici u sjedištu NATO-a u Bruxellesu u četvrtak i petak (17-18. oktobar 2024.), a generalni sekretar Mark Rutte je na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a najavio očekivane rezultate tog sastanka.

"Saveznici moraju dalje i brže djelovati kako bi se suočili s rastućim prijetnjama s kojima se suočavamo", objasnio je Rutte, dodajući da "to zahtijeva više snaga, sposobnosti i investicija kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi koje su postavili naši planovi obrane".

"Saveznici moraju dalje i brže djelovati kako bi se suočili s rastućim prijetnjama s kojima se suočavamo", dodao je te istakao da "to zahtijeva više snaga, sposobnosti i investicija kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi koje su postavili naši planovi obrane".

Generali BiH: 'Dok su agresori vršili zločine, Alija Izetbegović je insistirao na časnoj borbi'

Rutte je također napomenuo da očekuje da ministri odobre novu NATO inicijativu za poboljšanje standardizacije, objašnjavajući da "bolja primjena standarda može pomoći u smanjenju troškova nabavke odbrane, tako da je ovo bitan posao za NATO".

Generalni sekretar je ponovio da NATO stoji rame uz rame s Ukrajinom, sada i u budućnosti.

NATO ministri odbrane sastat će se sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim u NATO-Ukrajinskom vijeću u četvrtak navečer kako bi razgovarali o situaciji na bojnom polju i najhitnijim potrebama Ukrajine.

Mark Rutte je naveo da je rad u toku kako bi se uspostavila nova NATO komanda u Wiesbadenu za koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu, te kako bi se ispunilo obećanje o 40 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini.

On je objavio da su "NATO saveznici osigurali 20,9 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini u prvoj polovici 2024. godine i da su saveznici na putu da ispune svoje obaveze do kraja godine", dodajući da je "poruka jasna: NATO isporučuje Ukrajini i nastavit će to činiti".

Sastanak ministara odbrane bit će također prilika za razmjenu mišljenja o trenutnoj globalnoj sigurnosnoj situaciji s bliskim partnerima NATO-a u Indo-Pacifiku i s Europskom unijom.

Prvi put, ministri odbrane Australije, Japana, Novog Zelanda i Republike Koreje pridružuju se sastanku NATO ministara odbrane.

"U ovom više povezanom svijetu, neophodno je da se zajedno suočimo s našim zajedničkim sigurnosnim izazovima", zaključio je generalni sekretar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak