Ledeni val na sjeveru Europe, temperatura pala ispod -41 stepen: 'Ovo se dugo nije dogodilo'

2
Radiosarajevo.ba
Ledeni val na sjeveru Europe, temperatura pala ispod -41 stepen: 'Ovo se dugo nije dogodilo'

Temperature u sjevernoj Europi su pale ispod -40 stepeni Celzijusa prvi put od 2021. godine, objavio je u utorak Švedski meteorološki institut SMHI.

U nekim dijelovima sjeverne Švedske, poput sjeveroistočnog grada Umea, temperature su pale na najniži nivo u posljednjih 12 godina.

Do četvrtka su obustavljene sve putničke željezničke linije koje voze sjeverno od Umea, zbog povećanih sigurnosnih rizika izazvanih hladnoćom, prenijela je televizija SVT.

Članica NATO-a spremna za potez: "Nije na Putinu da odlučuje o načinu na koji ćemo pomoći Ukrajini"

Prema navodima SMHI-ja, područje visokog pritiska trenutno donosi izuzetno hladan zrak na sjeveroistoku Švedske i sjeveru Finske. U Nikkaluoktu blizu Kirune, na sjeveru Švedske, zabilježene su temperature i do -41.6 stepeni Celzijusa.

Najniže temperature u Švedskoj ovog stoljeća zabilježene su u februaru 2001. godine, kad je u Storbu zabilježeno -44 stepeni Celzijusa.

Ugroženi milioni ljudi, temperatura ekstremno pada: Najjači ledeni val donijet će i -40 stepeni

Temperature su također značajno pale i u susjednoj Finskoj. Diljem zemlje, zabilježene su temperature između -20 i -30 stepeni, objavio je Finski meteorološki institut u utorak, piše Jutarnji list.

U dijelovima središnje i sjeverne Finske predviđeno je da temperature padnu na -40 tokom sljedećih dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak