Lansiranje sjevernokorejske rakete, reakcije i rezultati

Radiosarajevo.ba
Lansiranje sjevernokorejske rakete, reakcije i rezultati


Osvježeno u 18,00

Lansiranje sjevernokorejske rakete nije uspjelo, tj. ona nije ušla u zemljinu orbitu - tvrde SAD i Japan. Ipak, to ne mijenja odgovor koji Sjedinjene Države žele od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, izjavio je dužnosnik Bijele kuće.

"Samo lansiranje predstavlja kršenje, a ne činjenica da ono nije bilo uspješno, kako sada vidimo", rekao je jedan od glasnogovornika Bijele kuće tokom posjete američkog predsjednika Baracka Obame Češkoj, prenio je Reuters.

Sjeverna Koreja, koja je u prošlosti više puta davala nepouzdane izjave, objavila je da je u orbitu ispalila telekomunikacijski satelit Kwangmyongsong 2 koji će emitirati besmrtne patriotske pjesme. "Satelit uredno kruži orbitom“, saopćila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Japanci su saopćili pak, kako je preko njihovog teritorija preletjela raketa, a Zapovjedništvo zračne odbrane Sjeverne Amerike tvrdi da nema znakova sjevernokorejskog satelita u orbiti.

CNN je u nedjelju ujutro prenio kako je izviješteno da je prvi stupanj rakete nakon lansiranja pao u okean između Korejskog poluotoka i Japana, a drugi nakon što je projektil preletio Japan.

„Tri stupnja rakete pala su u more. Nikakav objekt nije dosegnuo orbitu“, rekao je ministar Lee Sang-hee u južnokorejskom parlamentu. „Pokušaj lansiranja satelita u orbitu nije uspio“, kazao je Lee, dodajući da će
Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države „i dalje pratiti situaciju“.

Nešto ranije, američka vojska je ustvrdila da je raketa pala u Tihi okean. „Prvi stupanj rakete pao je u Japansko more“, kratko je saopćilo Zapovjedništvo zračne odbrane Sjeverne Amerike (NORAD). „Ostali stupnjevi kao i sama raketa pali su u Tihi okean“, dodali su. „Nikakav objekt nije ušao u orbitu i nikakve krhotine nisu pale na Japan“, dodao je NORAD, prenosi agencija AFP.
...

Sjeverna Koreja je u nedjelju ujutro lansirala raketu dugog dometa, izviješteno je iz Japana i Južne Koreje, prenio je CNN. Lansiranje je uslijedilo dan nakon što je Pjongjang objavio da su dovršene pripreme za lansiranje telekomunikacijskog satelita.

Sjeverna Koreja je objavila da se radi o razvoju miroljubivog svemirskog programa, dok njezini susjedi sumnjaju da je riječ o prikrivenom testiranju balističkog projektila dugog dometa.

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja učestalo su pozivali Pjongjang da odustane od najavljenog lansiranja i upozoravali na posljedice. Sjeverna Koreja je ranije najavila da će lansiranje biti izvedeno između 4. i 8. aprila.

Reakcije:

Američki predsjednik Barack Obama osudio je Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete "taepodong 2" izvedeno u nedjelju ujutro navodeći da to predstavlja kršenje pravila Ujedinjenih naroda. Obama je istovremeno pozvao Sjevernu Koreju da se uzdrži od daljnjih provokativnih koraka, prenio je Reuters.

"Ovim provokativnim činom Sjeverna Koreja je ignorirala svoje međunarodne obaveze, odbacila nedvosmislene pozive na uzdržanost i dalje se izolirala od zajednice naroda", naveo je Obama u saopćenju iz češke prijestonice Praga u kojoj se trenutno nalazi, objavila je Bijela kuća.

Iz ureda predsjednika Južne Koreje saopćeno je ta zemlja osuđuje Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete. U saopćenju se navodi da taj čin predstavlja opasnu prijetnju po mir u svijetu, prenijela je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"Moramo izraziti svoje žaljenje i razočaranje što je Sjeverna Koreja uzrokovala tako tešku prijetnju po mir na Korejskom poluotoku i u svijetu ispaljujući raketu dugog dometa u trenutku kada cijeli svijet ujedinjuje napore da se prevlada globalna ekonomska kriza", rekao je glasnogovornik predsjedničkog ureda Lee Dong-kwang.

Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD, Japan i Južna Koreja oštro su osudili Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete, dok su Rusija i Kina pozvale na mir i uzdržanost.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je da lansiranje rakete ne doprinosi naporima za osiguranje mira i stabilnosti regije i pozvao Pyongynag da se povinuje rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Evropska unije je saopćila da snažno osuđuje Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete i pozvala vlasti u Pyongyangu da suspendiraju sporni nuklearni program i upotrebu balističkih raketa. "Ove akcije unose dodatnu napetost u stabilnost u regiji u trenutku kad neriješeno nuklearno pitanje na Korejskom poluotoku zahtijeva rad na uzajamnom povjerenju",
saopćilo je češko predsjedništvo EU-a.

Kina je pozvala na mir i uzdržanost nakon poteza sjevernokorejskih vlasti, prenio je Reuters. "Nadamo se da će sve strane ostati mirne i pokazati uzdržanost i zajedno sačuvati mir i stabilnost u regiji", navodi u saopćenju glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu i dodaje da Pyongyang nije lansirao raketu dugog dometa, već "eksperimentalni komunikacijski satelit".

Poput Kine, i Rusija je pozvala na mir i uzdržanost. "Provjeravamo da li su lansiranjem prekršene određene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle voditi širenju napetosti na Korejskom poluotoku", navedeno je u saopćenju glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova koje je prenijela agencija RIA Novosti.

Japanski premijer Taro Aso ocijenio je da je potez Sjeverne Koreje "ekstremno provokativan i da se preko njega ne može prijeći". On je kazao da lansiranje rakete predstavlja jasno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se Sjevernoj Koreji zabranjuje bilo kakva aktivnost u vezi s balističkim raketama.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak