Kusturica se sastao sa Putinom: Pričali o Ukrajini, bivšoj Jugoslaviji, Drugom svjetskom ratu

9
Radiosarajevo.ba
Kusturica se sastao sa Putinom: Pričali o Ukrajini, bivšoj Jugoslaviji, Drugom svjetskom ratu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Kremlju se u utorak, 2. aprila, sastao sa filmskim rediteljem Emirom Kusturicom, koji posljednjih godina živi u Srbiji, odakle je otišao iz rodnog Sarajeva.

Iz ureda Vladimira Putina objavljeno je tek kratko saopćenje o sastanku, no RIA Novosti o sastanku piše nešto više. Sve to je prenijela i Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

Putin je, navodno, tokom susreta s Kusturicom rekao da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svijetu, no da se radilo o neizbježnom procesu.

Denver doživio historijski poraz: Nikola Jokić uz dobru partiju nije mogao da spasi svoj tim

“Neki još krive Rusiju jer je neko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju se, uvjetno rečeno, vrijeđati što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, vjerujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopće nije tako”, rekao je Putin i dodao da je to bio neizbježan proces.

Govorio je i o sadašnjim promjenama…

“Događa se promjena, preformatiranje svijeta. Zato što se nove sile, novi centri svijeta razvijaju brzinom kakvu povijest vjerojatno nije vidjela. A ti procesi su neizbježni. Samo se niko na vlasti, u širem smislu te riječi, ne želi pomiriti s tim i traži krivce”, dodao je Putin, prenosi RTRS.

U razgovoru s ruskim predsjednikom, Kusturica je usporedio hrvatske ‘ustaše‘ i ukrajinske banderovce, a Putin je rekao da je takva usporedba legitimna.

Rekao je i da se ocjene Kusturice događanja u Ukrajini poklapaju s njegovim procjenama te je istaknuo da su događaji u Srbiji i Ukrajini vrlo slični.

Zelenski konačno pristao na dugo očekivanu odluku: 'Stupa na snagu u srijedu'

“Vaše današnje ocjene, uključujući o tragičnim događajima u Ukrajini i analogija s događajima u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata, potpuno se poklapaju sa mojim. Ono što se dogodilo u Srbiji i što se sada događa između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vrijeme – sve su to vrlo slične pojave”, rekao je Vladimir Putin i dodao da su i teroristički napadi u rangu s ekstremnim nacionalizmom.

Emir Kusturica je ruskom predsjedniku rekao o svojim planovima snimanja triptiha od tri filma po Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak