Kremlj saopćio da je formalizacija u toku: Putin izmjenio amandmane nuklearne doktrine

4
Radiosarajevo.ba
Kremlj saopćio da je formalizacija u toku: Putin izmjenio amandmane nuklearne doktrine

Kremlj je u nedjelju, 29. septembra, saopćio javnosti da su amandmani na rusku nuklearnu doktrinu pripremljeni i da su pred formalizacijom.

Ovo znači da će dokumenti koji navode okolnosti u kojima Moskva može koristiti nuklearno oružje biti ažurirani.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, upozorio je zapadne zemlje u srijedu, 25. septembra 2024. godine, da prema izmjeni doktrine, Rusija može koristiti nuklearno oružje ako bude pogođena konvencionalnim projektilima i da će svaki napad na nju podržan od nuklearne sile smatrati zajedničkim napadom, piše Reuters

Ne telefonirajte dok vozite u ovoj europskoj zemlji, prijeti vam kazna od 800 KM

Ovaj potez je reakcija na traženje odobrenja od strane Kijeva za korištenje dugometražnih zapadnih raketa protiv vojnih ciljeva u Rusiji. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ove sedmice posjetio SAD i sastao se s predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu u četvrtak 26. septembra. Zahtjev iz Kijeva je, očekivano, bio visoko na listi prioriteta u razgovoru. 

Valja napomenuti da je Ukrajina već udarila duboko u rusku teritoriju, uključujući napade dronova na rusku prijestolnicu i nedavni napad koji je pogodio rusko skladište municije. A rezultati posjete Zelenskog SAD-u mogli bi nam uskoro reći da li Washington sluša Putinove nuklearne prijetnje, te da li su one stvarne. 

Dramatično Putinovo noćno obraćanje kojeg se svijet pribojavao: 'Sad ćemo ovako'

Sljedeći koraci Moskve možda neće biti predvidljivi u skladu sa donošenim dokumentima i amandmanima, ali će zavisiti od razvoja i eskalacije na ukrajinsko-ruskom frontu, gdje Rusija može povući potez demonstriranja upotrebe nekonvencionalnog oružja kao što je nuklearno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak