Korupcijski skandal potresa SAD: Utjecajni senator Demokratske stranke na optuženičkoj klupi

1
Radiosarajevo.ba
Korupcijski skandal potresa SAD: Utjecajni senator Demokratske stranke na optuženičkoj klupi

Jedan od istaknutih senatora SAD-a će biti suđen zbog optužbi da je primao mito, uključujući zlatne šipke i Mercedes, u zamjenu za pomoć stranim vladama.

Sedamdesetogodišnji Robert Menendez optužen je na federalnom sudu za korumpirano pomaganje Egiptu i Kataru, te finansiranje svog raskošnog načina života poklonima koje je primio.

Demokrata iz New Jerseyja se izjasnio da nije kriv. Ako bude osuđen, suočava se s vjerovatnim isključenjem iz Senata i mogućim desetljećima u zatvoru.

Subota u Sarajevu: Hapšenja po potjernici i zbog nedozvoljenog oružja, uhvaćena 34 pijana vozača...

Menendez je američki senator iz New Jerseyja od 2006. godine. Bio je najviši demokrat na moćnom Odboru za vanjske poslove Senata više od pet godina, što mu je donijelo značajan uticaj na američku vanjsku politiku.

Sin kubanskih doseljenika, on je među najistaknutijim latino zakonodavcima na Kapitolu i otvoreno se zalagao za politiku imigracije.

Gospodin Menendez se ranije suočavao sa federalnim optužbama za korupciju. Suđeno mu je 2017. godine, pri čemu je Ministarstvo pravde tvrdilo da je obavljao političke usluge za bogatog oftalmologa iz Floride u zamjenu za luksuzne odmore i druge raskošne poklone.
Prošlog septembra, tužioci Ministarstva pravde optužili su gospodina Menendeza i njegovu suprugu da su učestvovali u širokoj šemi tajnog pomaganja egipatskoj vladi.

Rekli su da je istraga FBI-a 2022. godine u njihovoj kući u New Jerseyju otkrila "plodove" "korumpiranog dogovora o podmićivanju" - uključujući zlatne šipke vrijedne više od 100.000 dolara (80.000 funti) i stotine hiljada dolara u gotovini u kovertama i sakrivenim u jaknama u ormaru.

Agenti su također pronašli druge očigledne poklone, uključujući luksuzni Mercedes-Benz u garaži i razne kućne potrepštine.

Vlada tvrdi da je gospodin Menendez koristio svoje mjesto u Washingtonu da probije zastoj u američkoj vojnoj pomoći Egiptu, kao i da unaprijedi poslovne interese svojih saradnika i ometa njihove krivične progonove, obznanio je BBC.

U kasnijoj optužnici, tužioci su gospodina senatora optužili da je pružao osjetljive informacije SAD-a kako bi pomogao egipatskoj vladi.

Dodatne optužbe uslijedile su u januaru, kada je Ministarstvo pravde tvrdilo da je  Menendez također primio mito da koristi svoj uticaj u korist Katara. Ukupno, gospodin Menendez sada se suočava sa 18 krivičnih tačaka, uključujući primanje mita, iznudu, prevaru putem telekomunikacija, ometanje pravde i djelovanje kao strani agent.

On je sve optužbe negirao, opisujući ih kao "neosnovane pretpostavke" i rasno motiviranu "progonu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije

Podijeli članak