Koliko će Njemačku koštati uvođenje obaveznog vojnog roka? Analitičari predviđaju vrtoglave cifre

1
Radiosarajevo.ba
Koliko će Njemačku koštati uvođenje obaveznog vojnog roka? Analitičari predviđaju vrtoglave cifre

Tema vraćanja obaveze služenja vojske u Njemačkoj mjesecima se intenzivno u politici i javnosti. Ekonomisti utjecajnog instituta Ifo su u srijedu, 10. jula, upozorili i na ekonomski efekat.

Naime, zavisno od scenarija, uvođenje obaveznog vojnog roka njemačku privredu će koštati između tri i 70 milijardi eura, izračunali su eksperti instituta.

Njemačka je 2011. godine ukinula obavezni vojni rok, uz izuzetak ratnog stanja ili direktne prijetnje sukoba.

Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

Ruska invazija Ukrajine izvukla je na svjetlo sve slabosti njemačke vojske, uključujući i manjak osoblja. Upravo to je rasplamsalo raspravu o vraćanju obaveze vojne službe.

Ministar odbrane, Boris Pistorius, nedavno je predstavio i nacrt modela regrutacije za dopunu jedinica Bundeswehra.

Pistoriusov plan ne predviđa opću regurutaciju, nego pozivanje mladih kandidata po osnovu upitnika koje svi treba da popune. Sam ministar je za to izmislio termin "selektivna vojna služba".

Prema prijedlogu, to Bundeswehru treba da pomogne tako što će pozivati samo "najsposobnije, najpogodnije i najviše motivisane".

Program bi trebalo da počne naredne godine i svake godine u vojsku odvede dio od oko 400.000 regruta. Inicijalno, to bi trebalo da bude 5.000 vojnika, a kasnije više.

Model predviđa osnovnu vojnu obuku od šest mjeseci, uz mogućnost dobrovoljnog produžetka do najviše 17 mjeseci.

Ifo je analizirao tri moguća scenarija. Ako obavezni vojni rok bude važio za cijelu generaciju po godištu, sa stope privrednog rasta obrijat će najmanje 1,6 posto, odnosno koštat će 70 milijardi eura.

Regrutacija četvrtine generacije će koštati oko 17 milijardi, a ako vlasti u vojsku pozovu jednog od 20 iz generacije, trošak pada na tri milijarde, javlja DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak