Kinezi se izruguju Trumpu jer "upravlja zemljom preko Twittera"

Fena
Kinezi se izruguju Trumpu jer "upravlja zemljom preko Twittera"
Kina je jučer obazrivo dogovorila na najnoviji diplomatski ispad Donalda Trumpa, ali domaći mediji i neki građani su se izrugivali novoizabranom američkom predsjedniku zbog “nepromišljenih komentara” i “upravljanja zemljom preko Twittera”.

Trump je na Twitteru kritizirao Peking zbog monetarne politike i teritorijalnih ambicija u Južnom kineskom moru.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je u ponedjeljak u Pekingu da je trgovinska razmjena između SAD-a i Kine “uzajamno korisna” i da obje strane “moraju činiti napore zasnovane na važnim principima odnosa između dvije zemlje”.

"Što se tiče motiva za određene poteze novoizabranog predsjednika Trumpa i njegovog tima, ne želim nagađati, ali svakako se moramo javno izjasniti o problemima koji utječu na Kinu", rekao je Lu.

Kineski mediji i korisnici društvenih mreža nisu bili toliko obazrivi.

"Trumpovi nepromišljeni komentari usmjereni protiv jedne velike sile pokazuju njegov manjak iskustva u diplomatiji", pišu kineske novine Global Times.

Jedan korisnik društvene mreže Sina-Weibo, koja je kineski ekvivalent Twitteru, narugao se Trumpu, rekavši da “on upravlja zemljom preko Twittera”.

Drugi korisnik je napisao da “jedini način da Bijela kuća provede jedan dan u miru jeste da ukine Trumpov profil na Twitteru.”

Još jedan korisnik je napisao da ga zato i podržava, jer će “definitivno ubrzati recesiju u SAD-u”.

Trumpovi komentari o Kini su se pojavili nakon što je u petak prekršio diplomatski protokol i razgovarao preko telefona s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak