Kina traži od NATO-a da "ne sije haos"

1
AA
Kina traži od NATO-a da "ne sije haos"

Kina je u srijedu zatražila od NATO-a da se ne širi na Azijsko-pacifički region i izbjegne "sijanje sjemena haosa" u regionu, braneći svoje odnose s Rusijom.

Peking je odbacio i deklaraciju sa samita NATO-a da odnosi između Pekinga i Moskve "ugrožavaju međunarodni pravni poredak".

"Pozivamo NATO da prestane s neosnovanim optužbama i provokativnom retorikom usmjerenom na Kinu, napusti zastarjeli hladnoratovski mentalitet, odbaci pogrešno postupanje traženja apsolutne bezbjednosti", rekao je Wang Wenbin, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

On je rekao novinarima u Pekingu:

"Vidjeli smo šta je NATO uradio Evropi, a NATO ne smije nastojati da sije haos ovdje u Azijsko-pacifičkom regionu ili drugdje u svijetu."

NATO je na samitu u Vilniusu u Litvaniji ugostio lidere Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda i Japana, poznate kao AP4 NATO-a.

Postoje izvještaji da NATO i Japan razgovaraju o planovima za otvaranje prve kancelarije vojnog saveza u Japanu, iako se Francuska protivila tom potezu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak