Kamiondžije blokiraju puteve u Brazilu zbog poraza odlazećeg predsjednika države Jaira Bolsonera

2
AA

Vozači kamiona blokirali su brojne saobraćajnice širom Brazila i protestiraju zbog izbornog poraza odlazećeg predsjednika države Jaira Bolsonara.

U nedjelju su u Brazilu održani predsjednički izbori na kojim je u tijesnoj utrci ljevičar i bivši predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pobijedio s manje od jednog procenta razlike još uvijek aktuelnog predsjednika i krajnjeg desničara Bolsonara.

Pristalice Bolsonara izašle su na ulice nedugo nakon što su saznali rezultate izbora, a dalje protestiraju u mnogim brazilskim gradovima.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Luiz Inácio Lula da Silva je novi predsjednik Brazila

Lokalni mediji javljaju da su kolaps saobraćaja izazvale i kamiondžije koji na protestima pozivaju i brazilsku vojsku da intervencijom spriječi Bolsonerov odlazak s vlasti.

Protesti se nastavljaju na više od 200 lokacija, prema izvještajima, uprkos činjenici da su mnogi putevi otvoreni nakon intervencije policije.

Autoprevozne kompanije koje saobraćaju između Rio de Janeira i Sao Paula otkazale su linije zbog protesta na toj relaciji, a ukupna prodaja karata smanjena je za 80 posto.

Brazilski ministar pravde Anderson Tores je na Twitteru saopćio da nadležne vlasti pomno prate dešavanja na protestima.

"Upravo sam odredio kadrovsko pojačanje i sredstva podrške za sve moguće akcije za normalizaciju saobraćaja na autoputevima", naveo je Tores.

U međuvremenu, Bolsonaro nije priznao izborni poraz.

Ministar komunikacija Fabio Faria najavio je da bi se o izbornim rezultatima Bolsonero mogao javnosti obratiti danas. Bolsonero je često kritizirao izborni sistem u Brazilu i povremeno signalizirao da neće prihvatiti ishod ako izgubi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak