Kakve sve rakete posjeduje Iran i koje je projektile koristio tokom napada na Izrael?

7
Radiosarajevo.ba
Kakve sve rakete posjeduje Iran i koje je projektile koristio tokom napada na Izrael?

Iran je sinoć, 1. oktobra, pokrenuo svoj najveći napad ikada na Izrael, ispalivši 180 balističkih projektila, od kojih je većinu navodno presrela proturaketna odbrana koju su koristili Izrael, Sjedinjene Države i Jordan.

Zračni napad, daleko ozbiljniji od sličnog napada u aprilu, podigao je uloge u već iznimno napetom trenutku na Bliskom istoku dok se opasni regionalni sukob razvija. CNN je analizirao iranske sposobnosti balističkih projektila, ali i odbrambenih sistema koje koriste izraelske i druge snage u regiji.

Teheran ima hiljade balističkih i krstarećih projektila s različitim dometima, prema izvještaju iz 2021. godine Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS). Tačan broj za svaku vrstu projektila nije poznat. Ali, general američke ratne avijacije Kenneth McKenzie rekao je Kongresu 2023. godine da Iran ima "više od 3000" balističkih projektila, prema ovogodišnjem izvještaju "Iran Watch".

Meč za pamćenje: Alcaraz u dramatičnom finalu pobijedio Sinnera i osvojio Peking

Shahab i Fattah

Putanja balističkih projektila nosi ih izvan ili blizu granica Zemljine atmosfere, prije nego što se teret bojeve glave odvoji od rakete koja ga je nosila uvis i padne natrag u atmosferu i na svoju metu. Stručnjaci za oružje koji su analizirali potvrđene snimke društvenih medija s mjesta događaja rekli su za CNN da je Iran koristio varijante balističkog projektila Shahab-3 u najnovijem napadu na Izrael.

Shahab-3 je temelj za sve iranske balističke rakete srednjeg dometa koje koriste tekuće gorivo, prema Patricku Senftu, istraživačkom koordinatoru u Službi za istraživanje naoružanja (ARES); Shahab-3 je ušao u službu 2003, može nositi bojevu glavu tešku od 760 do 1200 kilograma i može se ispaljivati ​​iz mobilnih lansera kao i iz silosa. "Iran Watch" navodi da najnovije varijante raketa Shahab-3, rakete Ghadr i Emad, imaju preciznost od čak 300 metara svojih predviđenih ciljeva.

Iranski mediji izvijestili su da je Teheran u napadima koristio novu raketu Fattah-1. Teheran opisuje Fattah-1 kao "hipersoničnu" raketu - što znači da putuje brzinom od 5 Macha, ili brzinom pet puta većom od brzine zvuka (oko 6100 kilometara na sat). Ali, vojni analitičari ističu da gotovo sve balističke rakete postižu hipersoničnu brzinu tokom svojih letova.

Izraz "hipersonični" često se koristi za označavanje onoga što se zove "hipersonična krstareća raketa," vrlo napredno oružje koje može manevrirati hipersoničnom brzinom unutar Zemljine atmosfere. To takvo oružje čini izuzetno teškim za oboriti. Fattah-1 nije ni jedno ni drugo, prema Fabianu Hinzu, istraživaču na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je pisao o ovoj temi prošle godine. Hinz kaže da se čini da Fattah-1 ima bojevu glavu na "projektilu s mogućnošću manevriranja", što mu omogućuje da izvrši prilagodbe kako bi izbjegao odbranu od projektila tokom kratkog dijela svog poniranja do cilja. Ipak, ova bi sposobnost bila poboljšanje iranskih ranijih projektila, kaže Hinz.

Ali, analitičari su skeptični da bi Iran prvi put upotrijebio novu raketu u utorak navečer.

"To je jedan od njihovih najnovijih balističkih projektila i mogu puno izgubiti ako ga koriste", rekao je Trevor Ball, bivši viši tehničar za eksplozivna sredstva američke vojske. "Izrael bi stekao predodžbu o projektilima, a postoji mogućnost da ne funkcionira, dajući Izraelu još bolju sliku o njegovim sposobnostima. Iran ovako dobivaju besplatnu propagandu i ništa ne riskiraju govoreći da je korištena."

Kako Izrael blokira napade?

Izrael upravlja nizom sistema za blokiranje napada, od balističkih projektila s putanjama koje ih odvode izvan atmosfere do niskoletećih krstarećih projektila i raketa. Mnogo je pažnje posvećeno njegovom sistemu Iron Dome (Željezna kupola, op.pr.), koji se koristi za borbu protiv nadolazećih raketa i topničkog oružja.

Ali, Željezna kupola je donji sloj izraelske proturaketne odbrane i nije sistem koji bi se koristio za borbu protiv balističkih projektila lansiranih u utorak navečer, navodi Organizacija za odbranu od projektila (IMDO). Naime, sljedeća stepenica na ljestvici proturaketne odbrane je David's sling (Davidova praćka, op.pr.), koja štiti od prijetnji kratkog i srednjeg dometa, navodi IMDO.

David's Sling, zajednički projekt izraelskog RAFAEL Advanced Defense Systema i američkog Raytheona, koristi kinetičke hit-to-kill presretače Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih čak 460 kilometara, informacije su projekta Missile Threat Project pri CSIS-u.

Također, iznad Davidove praćke nalaze se izraelski sistemi Arrow 2 i Arrow 3, razvijeni u saradnji sa Sjedinjenim Državama. Arrow 2 koristi fragmentacijske bojeve glave za uništavanje nadolazećih balističkih projektila u njihovoj završnoj fazi – dok poniru prema svojim ciljevima – u gornjoj atmosferi.Pojedini Arrow 2 nazivaju nadogradnjom američke odbrane od projektila Patriot koju je Izrael nekoć koristio. U međuvremenu, Arrow 3 koristi hit-to-kill tehnologiju za presretanje nadolazećih balističkih projektila u svemiru, prije nego se vrate u atmosferu na putu do cilja.

Tokom napada u utorak navečer, američka vojska je rekla da je ispalila najmanje 12 komada proturaketnog streljiva na nadolazeće iranske projektile. Američki odgovor došao je od mornaričkih razarača s navođenim projektilima USS Cole i USS Bulkeley koji su djelovali u istočnom Sredozemnom moru, rekao je glasnogovornik Pentagona, general-bojnik Pat Ryder. Pentagon nije precizirao presretače koji se koriste, ali američki razarači opremljeni su odbrambenim sistemom Aegis, s projektilima presretačima koji mogu pogoditi i uništiti nadolazeće balističke projektile u njihovim srednjim ili završnim fazama.

Jordanske zračne snage također su presrele iranske projektile u utorak navečer, rekao je jordanski dužnosnik, ali nisu navedeni detalji. 

O napadu Irana na Izrael više čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak