Julija Timošenko najavila tužbu

Radiosarajevo.ba
Julija Timošenko najavila tužbu

Foto: Reuters

Ukrajinski premijer i predsjednički kandidat Julija Timošenko izjavila je da su izbori, na kojima je prema rezultatima Izborne komisije pobijedio opozicioni lider Viktor Janukovič, bili namješteni i najavila žalbu sudu, javila je Srna.

"Donijela sam jedinu odluku koju sam mogla da donesem - da se žalim sudu na rezultate izbora. Ukoliko se ne bih obratila sudu to bi značilo da prepuštam Ukrajinu kriminalcima bez borbe", rekla je Timošenko, obraćajući se javnosti putem državne televizije, prvi put od saopštavanja rezultata izbora.

Timošenkova je zatražila od Ukrajinaca da je podrže u borbi da se preispitaju izborni rezultati, ali je istovremeno apelovala da se uzdrže od izlazaka na ulice i demonstracija koji bi mogli da parališu državu.

"Ukrajini su potrebni stabilnost i mir kao nikada ranije", rekla je Timošenko i dodala da je uvjerena da je više od milion glasova na izborima falsifikovano ili jporno.

Ona je kao primjer navela pokrajinu Krim, na jugu Ukrajine, gdje je, prema njenim riječima, namješteno između tri i osam odsto glasova u korist Janukoviča.

"Mogu pouzdano da tvrdim da su izbori namješteni. Ovo nije politička izjava, već jasna politička ocjena", rekla je Timošenkova, prenosi agencija DPA

Ona je dodala da će advokati koje je angažovala njena politička stranka podnijeti žalbe kako bi dokazali svoje tvrdnje.

Izborna komisija neće razmatrati žalbu

Ukrajinska Centralna izborna komisija (CIK) saopćila je danas da neće razmatrati žalbu premijerke Julije Timošenko, prenosi Fena.

Odluka CIK-a je, kako je naveo AP, veliki udarac Timošenkovoj, koja pokušava da ospori rezultate izbora na kojima je pobijedio njen glavni suparnik, lider Partije regiona Viktor Janukovič.

Komisija je, također, najavila da će saopćiti konačne rezultate izbora do kraja dana, tri dana prije predviđenog roka.

Janukoviču su pobjedu na izborima ranije čestitali zvaničnici EU, kao i američki predsjednik Barak Obama.

On je pozvao Timošenkovu da prizna poraz.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak