Još jedna evropska zemlja protjeruje četiri ruska diplomata

0
Hina
Još jedna evropska zemlja protjeruje četiri ruska diplomata

Austrija protjeruje četiri ruska diplomata zbog djelovanja na način nespojiv s njihovim diplomatskim statusom, rekla je portparol austrijskog ministarstva vanjskih poslova, a zemlja se pridružuje skupini država Europske unije koje su poduzele slične korake ove sedmice.

Za razliku od ostalih država EU, među kojima su Francuska, Italija i Njemačka, portparol austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga nije rekao da je taj korak posljedica akcija ruskih snaga u Ukrajini. Tri diplomata ruske ambasade u Beču, a jedan u Salzburgu moraju napustiti Austriju do 12. aprila, navodi se.

Niz država članica NATO-a i EU odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvještaja o otkriću masovnih grobnica i ubistava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Moskva, koja tvrdi da su snimci smaknutih civila u Buči lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande usmjereni ka diskreditiranju Rusije, rekla je da će uzvratiti na protjerivanje, prenose RIA Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak