Jemen: Još jedna žrtva preranog stupanja u brak (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Jemen: Još jedna žrtva preranog stupanja u brak (VIDEO)

Simbolična fotografija: arhiv


Trinaestogodišnja Elham Mahdi Shoi iz Jemena, umrla je 2. aprila, nakon prve bračne noćii sa 23-godišnjim muškarcem. UNICEF je izvijestio kako je djevojčica iskrvarila na smrt jer su joj probijeni spolni organi.

Policija je uhapsila supruga djevojčice, sa kojim je Elham stupila u brak koji je ugovorila njena porodica. "Elham je umrla kao mučenica jer djecu koja žive u Jemenu zlostavljaju. Umrla je jer se u toj zemlji protive zabrani dječjih brakova", saopćio je UNICEF, prenosi Index.hr.

Dječji brakovi u Jemenu su česta pojava, a neki od najutjecajnijih islamskih vođa protive se prijedlogu zakona prema kojem djevojkama mlađim od 17 godina ne bi bila dozvoljena udaja. U Jemenu još danas roditelji odlučuju kada se njihovo dijete treba vjenčati. Siromašno stanovništvu u Jemenu teško odbija kada im prosac za ruku kćeri ponudi nekoliko stotina dolara.

Procjenjuje se da je četvrtina žena u Jemenu stupila u brak prije petnaeste godine.

Često se u svjetskoj javnosti govori o slučajevima zlostavljanih jemenskih djevojčica. Svijet je prije tri godine šokirala osmogodišnja djevojčice iz Jemena koja je sva krvava ušla u sudnicu i tražila razvod od svog 30-godišnjeg supruga. U septembru prošle godine 12-godišnja djevojčica umrla je tokom porođaja.

Pogledajte reportažu o ovom fenomenu

http://www.youtube.com/watch?v=Q_ompypIwBM

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak