Jedan od najistaknutijih propalestinskih političara u Britaniji: 'Na izbore izlazim samostalno'

1
Radiosarajevo.ba
Jedan od najistaknutijih propalestinskih političara u Britaniji: 'Na izbore izlazim samostalno'

Jeremy Corbyn, bivši lider britanske Laburističke partije, rekao je u petak da će se kandidovati kao nezavisni kandidat na nacionalnim izborima 4. jula, što bi moglo dovesti do potencijalnog poremećaja za Laburiste u njegovoj izbornoj jedinici u sjevernom Londonu.

Laburisti, koji su daleko ispred vladajućih konzervativaca u anketama, suspendovali su Corbyna 2020. godine nakon izvještaja o tome kako su se rješavale žalbe na antisemitizam tokom njegovog liderstva. Corbyn je bio lider Laburista na posljednjim izborima 2019. godine. On drži mjesto u Islington North-u od 1983. godine.

Zvaničnici Laburističke partije nisu uključili 74-godišnjaka na listu kandidata za to mjesto, što ga je navelo da donese odluku da se kandiduje kao nezavisni kandidat, objavio je Reuters.

Nermin Nikšić kategorično najavio: 'Dodikov dokument o razdruživanju ćemo proslijediti pravosuđu'

"Želim da naše političke partije budu demokratske, ali članovima Laburista u Islington North-u je uskraćeno pravo da izaberu kandidata," rekao je Corbyn u videu najavljujući svoj plan. "Zato moramo ustati. Moramo ustati i reći da ovo više nećemo trpjeti. Moramo ostvariti svoja prava. Zato se kandidujem kao nezavisni kandidat za ljude iz Islington North-a."

Na pitanje o Corbynu, lider Laburista Keir Starmer rekao je novinarima na kasnijem predizbornom skupu: "Mislim da su dani Jeremyja Corbyna da komentariše šta Laburistička partija radi završeni."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak