Jačanje veza između BiH i Italije: Potpisan ključni sporazum

0
Radiosarajevo.ba
Jačanje veza između BiH i Italije: Potpisan ključni sporazum

Na sjednici Vijeća ministara BiH donijeta je odluka da Predsjedništvu BiH bude upućen prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara BiH i Italije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola. Ovaj prijedlog donosi značajne promjene za građane BiH i Italije koji stječu stalni boravak u drugoj zemlji, omogućujući im jednostavniji proces zamjene vozačkih dozvola.

Sporazum su potpisali ministar prometa i veza BiH Edin Forto i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, čime je uspostavljen pravni okvir za uzajamno priznavanje vozačkih dozvola. Nakon osam godina čekanja, proces je konačno pokrenut, a sporazum stupa na snagu 60 dana nakon ratifikacije u objema državama.

Prema dostupnim podacima, u Italiji živi oko 40 hiljada osoba iz BiH. Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola olakšat će život mnogim Bosancima i Hercegovcima u Italiji, omogućujući im lakši pristup radnim i društvenim aktivnostima. U Italiji je bh. dijaspora organizirana kroz različita udruženja i vjerske organizacije, što dodatno doprinosi jačanju veza između dvije zemlje.

U Banjoj Luci prvi na glasanje došli uglavnom stariji građani: 'Nikada slabije organizovani izbori'

Osim uzajamnog priznavanja vozačkih dozvola, Italija je važan gospodarski partner BiH. Prema podacima iz 2022. godine, Italija je peta država po obujmu trgovinske razmjene s BiH, s udjelom od 7,99 posto.

Iz Italije smo uvezli robe vrijedne oko tri i pol milijarde maraka, dok smo izvezli gotovo dvije milijarde maraka. Ovaj sporazum dodatno će unaprijediti ekonomske aktivnosti između dviju zemalja, piše Večernji list BiH.

Ambasador Di Ruzza istaknuo je snažnu podršku Italije europskom putu BiH, naglašavajući da će Italija nastaviti podržavati stabilnost, sigurnost i teritorijalni integritet BiH. Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola je još jedan korak ka jačanju odnosa između dvije zemlje, što će donijeti obostranu korist u ekonomskom i društvenom smislu.

Ovaj sporazum predstavlja važan korak ka jačanju bilateralnih odnosa između BiH i Italije. Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola olakšat će život građanima obje zemlje, a istovremeno će dodatno potaknuti gospodarsku suradnju i jačanje veza između dviju zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak