Pitali smo Ambasadu SAD za komentar poteza koje vuku Dodik i NSRS: Odgovor je žestok i jasan

6
L. R.
Pitali smo Ambasadu SAD za komentar poteza koje vuku Dodik i NSRS: Odgovor je žestok i jasan
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta RS nastavila je danas, 4. jula, svoju Desetu redovnu sjednicu.

Na sjednici koja je počela još 2. jula, prethodno su, između ostalog, razmatrali tri zakona, koji će omogućiti da Investiciono-razvojna banka (IRB) može obavljati platni promet i primati novčane depozite. Riječ je o tri zakona koja je predložila Vlada RS-a po hitnom postupku: o dopuni Zakona o bankama RS, o izmjenama i dopunama Zakona o IRB RS i o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Plan je ovim zakonima zaobići američke sankcije i pomoći kompanijama obitelji Dodik. Poslanici opozicije poručili su kako smatraju da je predloženi set zakona "iznuđen i loš potez vlasti nakon američkih sankcija".

Ekološko blago: Jeste li znali da se jedno od najčišćih jezera u Evropi nalazi u BiH?

Ekološko blago: Jeste li znali da se jedno od najčišćih jezera u Evropi nalazi u BiH?

"Bolje bi bilo da ste ovo nazvali zakon o Prointeru i prvoj familiji RS. I ranije sam govorio da ne dirate lava dok spava. Vidite šta ste sada uradili", rekao je zastupnik Nebojša Vukanović na sjednici.

Uostalom, i iz same vlasti RS-a jesu potvrdili da se zakoni donose kako bi kompanije pod američkim sankcijama mogle otvoriti svoje račune u ovoj banci jer su im sve druge banke zatvorile račune. Sve se te kompanije dovode u vezu sa Igorom Dodikom - već smo pisali o tome kako su Amerikanci raskrinkali ovo obiteljsko carstvo, a više o tome čitajte OVDJE.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini s upitom za komentar da li se sankcije mogu primijeniti i na IRB. Evo kako su nam odgovorili:

Igor Dodik ispred Suda BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Igor Dodik ispred Suda BiH

"Američke sankcije mogu se primijeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, bilo u  privatnom ili javnom vlasništvu, koje pružaju materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod američkim sankcijama. Financijske institucije imaju odgovornost da osiguraju da njihove interne politike praćenja procedura i upravljanja rizikom uzimaju u obzir sve primjenjive sankcijske politike."

Sjedinjene Američke Države, istakli su u odgovoru za naš portal, "iskoristit će sve mehanizme za provedbu koji su nam na raspolaganju kako bismo odgovorili onima koji se bave destabilizirajućim, anti-dejtonskim radnjama".

Pitali smo ih i za komentar na dokument o Dodikovom takozvanom 'mirnom razdruživanju'.

"Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan: 'razdruživanje' Republike Srpske od Bosne i Hercegovine je drugo ime za secesiju i kao takvo je neustavno i antidejtonsko. Bosna i Hercegovina nije zajednica država, a Republika Srpska nije niti je ikada bila država.

'Razdruživanje' Republike Srpske ili secesija je opasna, neodgovorna i ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Ovo su ključni interesi SAD koje ćemo braniti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji učestvuju u destabilizirajućim i antidejtonskim aktivnostima, poput navedenih", navodi se u odgovoru Ambasade SAD za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije