Jaan Roose ispisao historiju: Prvi čovjek koji je prehodao Mesinski moreuz na najdužem konopu ikad

0
Radiosarajevo.ba
Jaan Roose ispisao historiju: Prvi čovjek koji je prehodao Mesinski moreuz na najdužem konopu ikad

Na prelasku preko Mesinskog moreuza, estonski sportista na konopu Jaan Roose postavio je historijski događaj hodajući prvi put preko Mesinskog moreuza.

Roose je koristio najduži konop ikad postavljen - dužine 3,646 metara, što je više od 3.5 kilometara, i upravo je to bio njegov pokušaj da obori Guinnessov svjetski rekord za najdužu slackline. Iako je tehnički prešao dalje od postojećeg rekorda od 2,710 metara, nezgodan pad u posljednjih 80 metara spriječio ga je da službeno obori rekord.

Roose je započeo svoj podvig s tornja Santa Trada, visokog 265 metara, na talijanskoj obali, prelazeći na Siciliju do tornja Torre Faro, visokog 130 metara. Putovanje dugotrajno gotovo tri sata, zahtijevalo je izvanrednu ravnotežu, koncentraciju, snagu i izdržljivost, suočavajući se s vjetrom od čak 38 km/h i temperaturama do 28 stepeni Celzijusa.

Brat Sergeja Trifunovića oženjen hrvatskom glumicom, a njegovog oca svi pamte po jednoj rečenici

Iako je pad pred sam kraj putovanja bio razočaranje za Roosea, on je izjavio: "Osjećam se fantastično! Presretan sam, malo umoran i iscrpljen. Ali ljudi, napravio sam historiju! Prehodao sam 3.6 kilometara preko Mesinskog moreuza!"

Jaan Roose već je trostruki svjetski prvak u slackline-u i poznat po svojim spektakularnim podvizima kao što je dvostruki backflip na konopu. Pripreme za ovaj događaj trajale su više od šest mjeseci, a tim od osam ljudi pomogao mu je da postavi konop s posebnom pažnjom i oprezom.

Mesinski moreuz, koji dijeli talijansku regiju Kalabriju od Sicilije, poznat je po svojoj prirodnoj ljepoti i kulturnoj važnosti, ali i izazovnim vremenskim uslovima i jakim morskim strujama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak